donderdag 8 februari 2018

Het Koetshuis

Zaterdag 3 februari was het weer tijd voor een heerlijk etentje. We vieren de verjaardag van m’n moeder bij het Koetshuis in Bennekom. We komen hier rond 19:15 aan, en we krijgen een fijne tafel in een hoek met een mooi overzicht over de ruimte.

We zitten bij een radiator, die helaas niet aan staat waardoor het wat fris is. Er moet zelfs nog een reparateur komen om de ketel te repareren zodat de verwarming weer aan kan. Maar goed, het is wat fris, meer gelukkig niet koud.

We beginnen met bubbels voor de alcohol drinkers en een juice voor de bobs. Meteen komen er drie amuses. Een soort mousse met vis, een soort schuimpje met zalm en chorizo op een dun “koekje”. Het is zoals zo vaak een lekker begin van de avond.

Na deze amuse komt nog een andere amuse waar ik niet meer van weet wat het was. En als extra amuse was er optioneel (met bijbetaling) nog de mogelijkheid om een zelfgemaakte paté te nemen. Deze smaakte erg lekker. Op de paté lag een compote voor wat extra smaak.

Toen was het tijd voor de eerste gang. Dit wat eigenlijk heel saai “kip”. Het was een stuk Label Rouge Scharrelkip met dun zolderspek erbovenop. En nog een los stukje kip. Dit losse blokje was eigenlijk het lekkerst. De kip smaakte goed maar een niet vaak gekozen gerecht. Er lagen nog een paar stukjes bleekselderij bij en die was echt top van smaak. Gek hoe zo’n klein stukje groente zoveel smaak meegekregen heeft. Ook de sugarsnap was lekker knapperig, en de komkommer smaakte ook erg lekker. En de jelly van zolderspek zat er nog bij.

De volgende gang was een beetje overdreven voorzien van Parmezaanse kaas. Voor de liefhebber ideaal, maar voor mij wat overdreven. Ik heb dan ook de kaas aardig aan de kant geschoven en de eronder gelegen harder-tartaar was heerlijk. Verder zat er verrassend ijs van crème fraîche en bieslook bij. Dit in een heerlijk soubisesaus en bottarga. 

Daarna als derde gang een stukje kabeljauw met krokante spiering, peterselie, aardappel en een saus van kappertjes en citroen. Goed van smaak, maar niet meer dan dat.

Vervolgens de vierde gang, die ik het minst vond van de avond. Dit was een vegetarische gang (wat op zich helemaal niet verkeerd is). Dit was gegrilde knolselderij (helaas niet rauw en knapperig) poffertjes van knolselderij, spinazie en amandelen. 

De vijfde gang was een lekker stukje eend. De eend was rosé gebraden met zoete aardappel, abrikoos, bulger en aan saus van vijf-specerijen. Dit was een lekker zacht stukje vlees. Helaas hadden we niet opgelet en hadden we onze glazen witte wijn nog van de eerste paar gangen.
Na dit gerecht toch maar voor een fles rode wijn (een Côte du Rhone wijn). 

De zesde gang was rund. Dit zag er heerlijk rosé uit en er vervolgens een saus overheen gegoten. Nadat ze de saus gegoten hadden vertelden ze dat het om een ‘Roquefort” saus ging. Dus ik en Monique gaven aan dat we dit toch echt niet lekker vonden. Dus voor ons moesten de borden weer terug om na een paar minuten een nieuw bord met een rode wijnsaus te krijgen. Als ze voor het overgieten van het vlees even hadden aangegeven wat voor saus het was, dan hadden we kunnen voorkomen dat het bord terug moest. Op ons menu kaartje stond trouwens niks vermeld van een dergelijke jus. Elske en Jeroen hebben echt gesmuld van deze jus, maar voor ons was dit niet weggelegd. Het vlees zag er lekker uit dan dat het was. Helaas was het veel minder mals dan het deed vermoeden dus dat was jammer. Naast rund zaten er nog  bereidingen van aardappel en bieslook bij alsook merg en jus van sjalotjes.

Tot slot een tropisch nagerecht van mango, ananas en dragon.

Als echte einde hebben we nog een koffie/thee/whisky gedronken.

Deze avond heeft mij (laat ik voor mezelf spreken) het eten goed gesmaakt. Het heeft mij niet verrast of lyrisch gemaakt bij bepaalde gangen, maar het was heerlijk uit eten. Anderen zullen hier misschien anders over denken door het smullen van de Parmezaanse kaas en de Roquefort jus.

De avond was een topavond, gezellig met z’n zessen genoten. Aan het einde van de avond ging de verwarming alsnog aan en werd het wat warmer.

De bediening was correct, vriendelijk en behulpzaam. Niet opvallend, maar deed hun werk netjes. Water/wijn tijdig bijvullen en voldoende info bij de gerechten.

De wijnen waren 2 maal een huiswijn. De witte wijn was een combi van Chardonnay en Pinot of Viognier. De rode zoals aangegeven een Côte du Rhone. Beide waren goed van smaak en eigenlijk voor een huiswijn zeker niks op aan te merken.

De inrichting en ambiance was gezellig en zeker niet té sjiek.

Al met een heerlijke avond gehad, gezellig maar helaas geen wow gerechten en super-verrassingen.

Eten: 7
Wijn: 8
Bediening: 8
Inrichting: 8













Geen opmerkingen:

Een reactie posten