zondag 14 september 2014

Dag 10: Ait Ben Haddou - Marrakesh

We werden vanochtend rond een uur of 8 wakker, nog voor de wekker. We hebben beiden lekker geslapen en eerst heerlijk gedoucht. Na een ontbijt, waarbij we voornamelijk een soort oliebollen hebben gegeten, zijn we nog even naar de Kashba gelopen. Het jammere aan deze Kashba is dat er niet meer in gewoond wordt. Het s dus helemaal toegespitst op toerisme, inclusief het betalen van entree. In deze Kashba zijn wat delen van films opgenomen, onder andere Gladiator, Game of Thrones, Cleopatra, Prince of Persia, etc. We hebben ook wat relikwieën gezien die gebruikt zijn voor de film en een man die in vele films gefigureerd heeft. We herkenden hem daar verder niet van hoor. ;) Jaap is nog helemaal naar boven geklommen, Monique hield het halverwege voor gezien. Toen Jaap weer terug was, zijn we onze auto gaan halen.
Op naar Marrakesh!

We zouden zo'n vier uur moeten rijden, dus een aardige rit voor de boeg. Aangezien we door het Atlasgebergte gingen, was het een bergachtige en bochtige weg. Wel een erg mooie route en uitzichten.
Rond 12u30 zagen we een leuk uitziend tentje, waar we wat wilden eten. De man verwelkomde ons vriendelijk en we namen plaats aan een tafeltje. We waren zijn enige klanten. Een menukaart had hij niet, maar hij dacht dat we een tajine met lam wel konden waarderen, met daarbij wat kipspiesjes. Het klonk ons goed in de oren, dus hij ging aan de slag. Jaap zag nog auto met veel mensen in de laadbak. We denken dat dit een soort bus/ taxi is, maar het blijft er raar uitzien om zoveel mensen staand in een laadbak te zien. We kregen ook een voorgerechtje: wat fijngesneden tomaat en paprika met olijfolie en brood, wat al een prima begin was. Hierna kwam de sissende tajine, met lam, aardappel, wortel en uien. Ook dit smaakte erg goed, evenals de kipspiesjes die een paar minuten later kwamen. We hebben heerlijk zitten smullen. Als nagerecht kregen we nog wat meloen, wat ook weer lekke zoet en fris was. We konden weer met volle buik verder op weg.
Onderweg nog meer mooie uitzichten op de bergen. Af en toe zat er een vrachtwagen voor ons, maar de chauffeurs steken hun arm uit het raam en gebaren dat je voorbij kunt, als er geen tegenliggers aankomen. Best handig dus en eigenlijk zit je nooit echt lang achter een vrachtwagen. Bussen rijden hier wel flink door en we zijn ook wel een aantal keer deze reis door een bus ingehaald.
In Marrakesh aangekomen, hadden we een goede routebeschrijving naar de plek waar we de auto in mochten leveren. er tegenover zouden we moeten kunnen parkeren. Helaas werd daar gewerkt en konden we niet parkeren. Even verder gedraaid en de auto maar op de stoep gezet. Jaap is naar binnen gelopen, het kantoor zat in een appartementencomplex. Monique is bij de auto gebleven. Er kwam wel iemand van het complex even kijken, maar liep daarna weer naar binnen. Even later kwam Jaap met iemand van het verhuurbedrijf en hij heeft ons, in de Clio, afgezet bij de medina. Er stond iemand klaar met een soort van kruiwagen en hij mocht onze trolleys meenemen en zeggen waar we heen moesten. De eerste indruk van Marrakesh, we zitten trouwens vlakbij het Place Jemma El Fna, is dat we het druk, rumoerig, stinkend en weinig sfeervol vinden. We hopen dat deze eerste indruk nog gaat veranderen.
In de Riad aangekomen, is er niemand aanwezig die Engels spreekt. Er wordt meteen iemand gebeld, die Monique aan de telefoon krijgt. Er komt een verhaal over problemen met water, maar over een uur zal ze aanwezig zijn. We gaan zitten in de binnentuin en vinden dat het er allemaal erg wit en weinig mozaïek achtig uitziet. We drinken wat muntthee en besluiten nog een half uurtje rond te gaan lopen. Monique heeft nog wat anti-wagenziek tabletten nodig en we willen eigenlijk gewoon even op pad. Een apotheek is snel gevonden en we lopen erna nog wat verder rond. Er wordt nog een verse jus d'orange gekocht, op het plein staan hier heel veel tentjes mee. Iedereen probeert je te lokken en wordt boos als je niet naar hem toegaat. Maar de jus blijft hier goed smaken! Na een half uurtje zijn we weer in de Riad, maar de vrouw is er nog niet. We krijgen een biertje en wat nootjes aangeboden. Na een kwartiertje komt de manager. We zouden eigenlijk in een ander huis van hun slapen, maar daar zijn problemen met water. In deze Riad is geen kamer vrij, alleen eentje die nog niet helemaal af was en nog een verflucht heeft. Maar heel dichtbij is een andere Riad, die volgens haar net zo goed is als die van hun, en daar mogen we ook 2 nachten slapen. We gaan samen kijken. Als we deze Riad binnenkomen zijn we meteen onder de indruk. Het ziet er erg mooi uit, met veel mozaïek. De mensen zijn ook ontzettend vriendelijk. We drinken wat thee, kijken naar de kamer die er, op een erg kleine badkamer, mooi uitziet en we zijn verkocht. Het enige nadeel is dat ze hier geen bier schenken, maar die mogen we bij haar nog wel komen drinken. De koffers zijn al gebracht en we gaan de souk in.

Hier worden we veel aangesproken en gevraagd of we iets willen kopen. Helaas kopen we niets en lopen we alleen rond. Als we langs een kraampje met mooie bakken met kruiden komen, zegt de man dat we best (gratis) een foto mogen maken. Kijk, zo kan het ook. We komen uit op het plein van de kruiden, waar een dakterras is. We besluiten daar even te gaan zitten en een broodje te delen. We hebben een mooi uitzicht over het plein en het broodje smaakt lekker.
We gaan verder de souk in en lopen nog een stuk door. We zien na een tijd een bordje met Le Jardin, een tentje in de souk waar je leuk moet kunnen zitten. We proberen het bordje te volgen, maar dit komt nergens uit. Een jongen vraagt waar we heen willen en loopt voor ons uit. Na een paar minuten komen we in een klein steegje uit bij een dichte deur. We bellen aan en geven de jongen een paar dirham. Hier is hij het duidelijk niet mee eens en zijn vriend die er ook opeens staat ook niet. Ze vinden het beiden veel te weinig en wij vinden het genoeg voor hetgeen hij gedaan heeft. Gelukkig gaat de deur open en kunnen we Le Jardin in. De tuin waar we komen te zitten ziet er prachtig uit, met aardig wat bomen/ planten en veel vogels. We bestellen een biertje en krijgen bij de gebruikelijke olijven ook wat komkommer en wortel met een dipsaus als variatie. Dat smaakt erg goed, evenals het biertje.
Hierna wandelen we door de souk terug naar het grote plein. Het is inmiddels donker en het bijna lege plein van die middag (terwijl het toen ook al druk was), is omgetoverd tot een soort braderie. Er staan een stuk of 40 eettentjes aan elkaar vast gemaakt, met ieder zijn eigen nummer. De nummers lopen lekker door elkaar heen en iedereen probeert je naar zijn tentje te lokken. We hadden gehoord dat we in tentje nummer 14 moesten zijn en daar de gemengde vis moesten bestellen. We geven aan dat we daarheen willen en hij wijst ons de weg. Daarna word je nog steeds door iedereen aangesproken dat je bij hun tentje moet gaan zitten, maar op een leuke en ontspannen manier. Bij tentje 14 is het druk, maar er zijn nog net 2 plekjes. Er zijn 2 lange tafels, met aan beiden kanten banken. Er wordt een tuk papier met brood voor je neergelegd en 2 bakjes: 1 met aubergine en 1 met een soort tomatensalsa. Daarna vragen ze wat je wilt en krijg je een bakje met je vis. Er zat inktvis bij en 2 soorten gebakken witvis met veel graat. Een bakje friet erbij en het menu is compleet. Je moet hier met je handen eten, wat het extra leuk maakt. Er zitten ook veel "lokale" mensen, evenals toeristen. We hebben lekker gegeten en nadat we klaar waren, was onze plek weer snel bezet door een ander.
We lopen nog even over het plein, waar van alles verkocht wordt. Ook wordt er muziek gemaakt, de toekomst voorspeld en een spellen gedaan (met een hengel een ring om een fles krijgen, munten op een bord met cirkels gooien en als je munt precies in de cirkel terecht komt, verdien je geld). Allemaal leuk om te zien. Nog even een drankje op een dakterras, waarbij je het plein mooi kunt overzien.
We gaan terug naar de Riad, waar onder het genot van een kopje muntthee de blog weer wordt geregeld. We zijn wat meer aan de stad gewend en we vinden het al sfeervoller en leuker dan vanmiddag. Morgen maar eens verder de bezienswaardigheden opzoeken.


@ Ad & Henny: De reis verliep gelukkig prima. De wegen zijn hier aardig goed en er is weinig verkeer. En misschien moeten we inderdaad gesluierd over straat, dan zullen we vast minder lastig gevallen worden. Denk alleen dat we het dan een stuk warmer wordt.

@ Ria & Theo: Het maken van de blog is inderdaad tijdrovend, maar het blijft leuk om te doen en verslagen te hebben van onze reizen. Ook altijd fijn als mensen reageren :). En zoals je kon lezen moesten we even wennen aan Marrakesh, maar het gevoel bij de stad is nu wel beter.

@ Appie & Trix: De wandeling was inderdaad erg mooi, ben ook blij dat ik meegegaan ben. En we struinen er hier flink op los, op zoek naar leuke kiekjes voor het thuisfront ;).

3 opmerkingen:

  1. Inderdaad, dit zijn meer de kruiden die altijd worden getoond, leuk !!! Het ziet er ook allemaal super gezellig uit dus misschien heeft Marrakech nog het één en ander voor jullie in petto...én vinden het heerlijk dat jullie zo stinkend je best doen om
    leuke kiekjes te schieten !!! Veel succes maar nog veel meer plezier toegewenst, Liefs Albert en Trix

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het blijft een feest om jullie zeer uitgebreide verhalen. Daarnaast gelardeerd met de vele afwisselende foto's super.
    Theo

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Weer een leuk verslag met prachtige foto's en wat een verschillen, zo zit je in het zand in de woestijn (geweldige foto )en nu in een wereldstad je kunt zien dat jullie genieten. En de laatste foto zo lekker ontspannen het ziet er erg mooi uit. Voor morgen geniet en veel plezier . Veel liefs xxx <3 C&A

    BeantwoordenVerwijderen