donderdag 4 oktober 2018

Dag 21, 22 & 23: Barcelona - Beaune - Chateau Thierry - Venhorst


Vandaag mogen we vooral weer veel in auto zitten. En de reis gaat voorspoedig, rond 8u30 zitten we in de auto. Alles rijdt, op een kleine file bij Lyon na, mooi door. De wegen zijn goed, het zonnetje schijnt en we moeten vooral kilometeres maken vandaag, zodat we een beetje op tijd in de Bourgogne zijn om nog wat wijn te kunnen proeven.

De eerste stop in de Bourgogne is Saint-Aubin, waar we een bordje met open zien staan. Als we het erf op lopen zien we niemand, maar aan de voorkant van het huis zit een deurbel, dus bellen we aan. Natuurlijk mogen we komen proeven en we vinden hier een paar flessen die voldoen en nemen deze dan ook mee.

We rijden door naar het volgende dorpje: Auxey-Duresses. Ook hier zien we meerdere wijnboertjes, maar veel zien er dicht uit. Eén lijkt er open te zijn en als we uitstappen horen we hondjes blaffen. Er komt iemand naar de poort en de honden worden naar binnen gestuurd. We menen hier op te maken dat we minimaal 6 flessen wijn moeten kopen, maar als we uitleggen dat we waarschijnlijk geen 6 flessen zullen kopen, mogen we alsnog proeven. Ook hier zijn er weer 2 witte wijnen naar onze gading, die we dan ook kopen. 
Op naar de volgende plek. We komen uit in Meursault en stoppen bij een wijnboer die er bekend uitziet. Als we hier naar binnen gaan, blijkt dat we hier 2 jaar geleden ook geweest zijn en toen rode wijn hebben gekocht. We proeven hier 4 witte wijnen, die alle vier erg lekker zijn. We overleggen even en besluiten ze allemaal mee te nemen en dan te stoppen voor vandaag. We moeten immers ook nog wat geld overhouden voor de champagne morgen. We laden de wijn in de auto en rijden naar Beaune.
Hier ligt het hotel mooi in het centrum en we kunnen voor het hotel aan de straat parkeren, wat ook fijn is. Dit hotel is gemaakt in een oud klooster en ziet en sfeervol uit. De kamer is niet heel groot, maar heeft wel mooie houten balken in het plafond.

We besluiten om een biertje in het dorp te drinken en daar te bekijken waar we wat gaan eten. Terwijl we naar de bar lopen, komen we langs een leuk uitziend restaurantje, wat goede beoordelingen krijgt. Dus besluiten we hier naar toe te gaan en een menu te nemen. We hebben beiden de tonijn tartaar, daarna komt een groene salade (i.p.v. de kaas), en dan volgt er een biefstuk die erg goed van smaak is, maar iets malser had gemogen. We sluiten af met Piña Colada ijs, cake met rum en stukjes ananas. Dit was echt veel te veel en niet echt ons nagerecht. Maar we hebben lekker gegeten, met een goed glas wij erbij. Morgen mogen we verder naar de Champagne streek.


Dag 22:
Vandaag hebben we op zich niet heel veel kilometers voor de boeg, maar we willen geen snelweg rijden. Dus komt het erop neer dat we ruim 300 kilometer af gaan leggen op binnendoor weggetjes. Maar voordat we weggaan uit Beaune, halen we bij een bakkertje 2 croissantjes en 2 blikjes jus d'orange en gaan we in het zonnetje ontbijten. Rond 9u30 gaan we dan echt op pad.

Zoals gezegd gaan we geen snelweg rijden, wat inhoudt dat we niet heel snel gaan, maar wel een mooie route hebben die door een mooi landschap gaat. Rond 12u30 zijn we in Troyes en lunchen hier wat. Jaap heeft gepocheerde eieren in een rode wijnsaus besteld, Monique een omelet met champignons. Beiden smaken ons goed, maar het zijn best grote porties. Als het op is, rijden we verder. 

We willen voordat we naar Chateau Thierry gaan, toch nog wat champagnehuizen aandoen en stellen wat tussenstops in. 2 huizen willen we sowieso bezoeken, want daar hebben we in april al lekkere champagne gekocht en voor de rest willen we graag naar champagnehuizen die we niet kennen. 

Als eerste stoppen we bij Joël Closson, een champagnehuis waar we al eens geweest zijn. We proeven hier 2 champagnes, die beiden goed smaken, en nemen wat flesjes mee. Daarna stoppen we bij, voor ons 2 onbekende champagnehuizen, maar ook hier weten ze een mooie champagne te maken. Bij de 2e hebben ze ook Ratafia, een aperitief drankje, wat we ook echt moeten proeven. Dit smaakt ons ook goed, dus nemen we hier ook maar een flesje van mee.

Dan komt Frédérick Caron op de route en hier hebben we vorig jaar met de verkoper samen, champagne zitten drinken. Nu doet er een heel oud vrouwtje open wat ontzettend voorovergebogen loopt, een hoorapparaat in heeft en de helft van ons slechte Frans niet verstaat en alleen maar Frans spreekt. Maar ze wil ons best champagne verkopen. Eerst worden de honden vermaand om niet tegen ons op te springen, maar helaas luisteren ze daar niet heel goed naar. Gelukkig vinden wij het niet zo erg. We lopen achter haar aan en het duurt een tijdje voordat ze hoort welke champagne we graag willen proeven. Maar uiteindelijk lukt dit aardig. Dan geven we onze bestelling door, maar lopen voor de zekerheid maar even mee, want we denken niet dat zij nog 5 flessen kan dragen (of vinden ;) ). Dus we helpen hier ook even mee. Dan komt de grote optelsom van alle flessen en ook hier helpen we graag wat mee. Al met al zijn we hier denk ik een half uur geweest, maar het was een mooie belevenis en een ontzettend aardig vrouwtje.

Dit is dan ook meteen de laatste proeverij van vandaag en tegen 17u30 rijden we Chateau Thierry in. We (lees Monique) rijdt nog een paar keer fout, maar uiteindelijk parkeren we onze auto en lopen naar de B&B. Het handige aan deze B&B is, dat het beneden een deur heeft waar je, net als bij een kluis, een code invoert en dan gaat deze open. En bij het appartement zelf zit ook een cijfercode, zodat je altijd zelf makkelijk naar binnen kan, zonder dat de eigenaar er moet zijn. 

We lopen het dorpje in op zoek naar een kroeg, deze vinden we gelukkig redelijk snel. We drinken wat biertjes en gaan de laatste avond van onze vakantie lekker kebab eten. We worden vriendelijk onthaalt, drinken een biertje en eten lekkere kebab. Mooi op tijd gaan we weer naar het appartement, om wat te bloggen en nog een beetje tv te kijken. Morgen gaan we hopelijk nog een paar leuke champagnehuizen tegen komen, om daarna lekker naar huis te rijden. Dan zit onze "grote" vakantie er weer op. Helaas geen foto's gemaakt vandaag, dus zullen jullie het met alleen tekst moeten doen.

@C&A: Heinig an doen we het zeker! En vandaag al helemaal, met al die binnen wegen ;).

Dag 23:

Vanochtend hoeven we gelukkig niet heel vroeg op. Na een ontbijtje in ons appartement gaan we op pad. We willen toch nog wel een paar champagnehuizen bezoeken vandaag. Het eerste huis waar we stoppen, lijkt dicht. We horen wel geluiden uit de cave, maar het kantoor is gesloten. Er komt een man aangelopen, die aangeeft dat ze geopend zijn. We lopen met hem mee naar de cave, waar een grote groep Belgen ook aan het proeven is. We proeven hier verschillende champagnes, waarvan we een aantal lekker vinden en daar kopen we dan ook wat flessen van. Op naar de volgende, het begin is in ieder geval al goed.

We zien na een tijdje wederom een champagnehuis, maar beneden lijkt alles dicht te zijn. We rijden met de auto naar boven en er komt een vrouw het huis uit. Zij geeft aan dat we kunnen proeven, dus parkeren we de auto en gaan we naar binnen. Deze mensen spreken alleen Frans, maar zijn erg enthousiast dat we er zijn. In een vitrinekast staan verschillende flessen uitgestald en de man zet ze allemaal op tafel. Als we het goed hebben begrepen, zijn ze bezig om de labels te veranderen. We proeven hier 2 champagnes, waarvan 1 de Cuvée Pigeon is. Op het label staat ook een duif en deze maken ze, omdat ze ook duiven houden. Beiden smaken ons goed, hoewel de ene niet zoveel bubbels heeft omdat de fles al wat langer open is. Het grappige is dat de man ook een duivenveertje op zijn schouder had. We hebben vast niet alles begrepen wat hij gezegd heeft, maar hij dronk gezellig een glaasje met ons mee. 

En dan maken we de laatste stop voor vandaag. Er staat een groot bord met Open, maar de deur is dicht. Er komt snel een vrouw aan en zegt dat ze wel open zijn. De man maakt ook de ruimte open. Helaas spreken ze hier ook weinig Engels, maar de vrouw heeft een app op haar telefoon, waardoor we Engels naar Frans en Frans naar Engels kunnen vertalen zodat we iets meer over de smaak van de champagne kunnen horen en vertellen. Hier drinken we de lekkerste champagne van deze dagen. Alledrie de champagnes die we proeven hebben een zeer lekkere, maar aparte smaak. Dus hier nemen we natuurlijk ook champagnes mee om thuis nog eens open te trekken en hopelijk smaken ze dan net zo lekker.

En dan is het tijd om weer naar Nederland te gaan de vakantie zit erop. We hebben een goede tijd gehad.

1 opmerking:

  1. We hebben weer genoten van het verslag maar ook van de prachtige foto's. We kunnen zien dat jullie echt genieten. Geniet nog van de laatste tijd en van de champagne en de streek.We wensen jullie een goede reis terug doe t heinig an. Liefs en dikke knuffels van ons.�� C&A

    BeantwoordenVerwijderen