Zaterdag 28 februari hebben we wederom bij De Kromme Dissel gegeten. Deze keer wilden we bij Hotel Klein Zwitserland blijven slapen en voorafgaand aan het diner hebben we met de somelier besproken welke wijnen we wilden laten serveren.
Het gezelschap bestond uit 10 personen waarvan 8 al eerder hier hebben gegeten. Met de sommelier afgesproken te beginnen met een fles Champagne. Ze hadden een nieuwe van hun leverancier "Henri Mandois" Voor 9 personen werden 2 flessen champagne geschonken, dus een mooi begin waarbij iedereen ruim voldoende kreeg. Door de vele champagne hebben we voor het eerste hoofdgerecht gekozen voor 1 fles wijn te delen met 9 personen, dus iedereen een klein beetje. We kozen hiervoor de Gewürstraminer. Daarna hadden we voor 2 gangen onze goed bevallen Santenay de la Cree, en voor iedereen weer ruim voldoende. Daarna wederom 1 fles rode wijn voor het pre-hoofdgerecht, dus wederom kreeg iedereen niet heel veel. Het was een lekkere rode wijn "Pinot Noir Franz Haas". Daarna een leuke fles Beiras Reserve waarvan een hele kleine oplage gemaakt is en de fles een Magnum was (extra grote fles). Dus voor de amuse vóór het hoofdgerecht en het hoofdgerecht weer ruim voldoende voor iedereen. En vervolgens een dessert-wijn voor het pre-dessert en het dessert.
De sommelier heeft ons goed beholpen bij het vinden van de juiste wijnen. En door het met flessen te regelen en niet als wijn-arrangement bij het menu, was het behoorlijk voordelig.
Dus de gang van zaken met betrekking tot de wijnen waren geregeld, waardoor we terug naar het hotel konden, om rond 19:00 weer terug te keren bij De Kromme Dissel met alle gasten. Vanuit het hotel zijn we met z'n 10'en naar het restaurant gelopen. Aangezien we door het hotel liepen, kwamen niet door de voordeur van het restaurant maar door de achterdeur. Daar stond niemand ons op te wachten maar we wisten de weg en we wisten welke tafel we zouden hebben, dus daar zijn we zelf naartoe gegaan en gaan zitten. De open haard was aangestoken en de avond kon beginnen.
De flessen Champagne gingen open en iedereen kreeg een glas. Voor de BOB was een lekker alcohol vrije cocktail gemaakt. Hierbij kregen we in de eerste ronde een lekkere amuse. Daarna kwam de tweede ronde amuses. Beiden een geweldige start van de avond. Aangezien we ruim in de champagne zaten, zijn we rustig aan begonnen.
Toen iedereen zijn glas leeg had en het tijd werd voor de eerste gang, kregen we onze witte wijn. Deze was aardig (een rustige wijn om mee te beginnen). Bij de wijn kregen ons eerste visgerecht: Rode mul met granaatappel-couscous, chorizo, parel van yoghurt en rozenblaadjes met een saus van sinaasappel en Râs el hânout. Een heerlijke eerste gang. De geluiden rondom ons heen waren ook al heel positief.
Na de eerste gang kregen we onze wijn "Santenay de la Cree" waar we wel weer naar uitkeken. Bij deze wijn kregen we Crèmesoup van raapstelen met Hollandse garnalen, HEERLIJK gemarineerde zalm, crème van pandanrijst en mierikswortel. Ook dit was een heerlijk gerecht. Iedereen leek de wijn erg lekker te vinden. In dit geval gelukkig, want we hadden ook voor de volgende gang deze wijn.
De derde gang was Noordzee kabeljauw met beignets van spekbokking, krokante spiering, komkommer en beurre-blanc saus met dille. Het begint saai te worden maar ook dit was heerlijk.
Daarna door na de vleesgerechten. Hiervoor hadden we voor het eerste gerecht 1 fles voor 9 personen, dus wederom een zuinige portie van een lekkere Pinot Noir. De Tamme Franse duivenborst van Boerderij duif met tante latin van sjalot, rode biet miso en geroosterde amandel smaakte SUPER. Vaak zijn het de visgerechten die eruit springen, maar dit was voor mij een geweldige duif. Super zacht en mals. Deze vergeten we niet snel.
Na deze geweldige gang kwam de Beiras reserve (GROTE FLES, dus weer voor iedereen ruim voldoende rode wijn). Voor het hoofdgerecht kwam nog een amuse een soort tartaar van kalfsvlees. Een hele kleine maar lekkere hap. Hierna was iedereen klaar voor het hoofdgerecht: een Kalf zij-lende van de BBQ met geroosterde prei, crème van maïs en hooi met rode wijnsaus. Ook dit was een heerlijk zacht stukje vlees. De wijn smaakte er goed bij.
De Muscat werd geschonken en het pre-dessert kwam. Dit was een kaviaar van rode bes met mini flensjes. Iedereen was hier erg over te spreken. Ik vond het bij het vorige bezoek niet heel bijzonder en ook vanavond niet. Maar de ruime meerderheid vond het erg lekker, dus dan is dat de waarheid. Daarna het nagerecht. Een flan van tropisch fruit met crème van Haagse hopjes, diverse bereidingen van fruit en sorbet van mango. Een voortreffelijk dessert.
Na de dessert nog tijd voor de koffie/espresso/thee met lekkernijen. Een voor de echte alcoholist nog een glas Whiskey, Cognac of Cointreau. En toen zat het er echt op. De whiskey en de Cognac waren lekker en iedereen was eigenlijk wel klaar om naar bed te gaan. Het was ondertussen 1:30 dus we hadden er ruim 6 uur gezeten en absoluut koninklijk gegeten.
De bediening was wederom erg goed. Erg attent, kwiek, netjes en correct. Goede uitleg over het eten, de wijn (niet altijd gedaan, wel elke fles laten voorproeven) en voor zover ik het kon zien werd iedereen tijdig bijgeschonken. Aangezien ik de enige was met bruisend water, moest ik regelmatig aangeven niet bijgeschonken te willen worden met ijswater. Maar verder absoluut niks aan te merken op de bediening. Er was voor ons een nieuw gezicht, die het goed oppakte. En de manier van vertellen van de sommelier aardig over had genomen. Hij deed het erg goed, zeker voor iemand die eruitzag alsof hij net in de horeca was begonnen.
Het team dat we in het verleden regelmatig aan de tafel hadden, was er niet. Maar ze werden niet gemist....
Helaas wilde de open haard niet echt branden, ondanks de vele pogingen om 'm echt te laten branden. Verkeerd hout zullen we maar zeggen.
De wijnen zijn eigenlijk besproken, maar door de eigen inbreng en flexibiliteit is ons dat uitstekend bevallen. Ook het advies van de sommelier was voortreffelijk.
De inrichting is nog steeds hetzelfde en die blijft sfeervol. Echte kaarsen in de kandelaars aan het plafond, een gezellige smeulende haard en een mooie hoeve.
Samengevat was het een super avond. Bij deze ook iedereen bedankt voor de gezellige avond waarbij we ons 12,5 jaar samenzijn hebben mogen vieren.
Eten: 9
Wijn: 9
Bediening: 9
Inrichting: 9
Labels
- Amerika 2010
- Amerika 2011
- Amerika 2012
- Amerika 2013
- Amerika 2014
- Amerika 2015
- Amerika 2016
- Amerika 2017
- Amerika 2018
- Amerika 2019
- Amerika 2022
- Amerika 2023
- Amerika 2024
- Barcelona 2017
- Central Amerika 2003
- Costa Rica 2017
- Culinair
- Dominicaanse Republiek 2005
- Frankrijk 2012
- Frankrijk 2015
- Frankrijk 2016
- Frankrijk 2017
- Frankrijk 2018
- Israel 2020
- Londen 2013
- Marokko 2014
- Moskou 2013
- Oostenrijk
- Rome 2011
- Slovenië 2023
- Spanje 2018
- Tenerife 2019
- Tenerife 2020
- Tenerife 2022
- Tenerife 2023
- Vietnam & Cambodja 2013
- Zuid Afrika 2016
- Zuid Afrika 2019