zondag 23 september 2018

El Poblet

Zaterdag 22 september komen we in Valencia aan en we besluiten om lekker te gaan eten. We reserveren bij El Poblet en hopen hier van de Spaanse keuken te kunnen genieten met flink wat kleine gerechten. We laten het hotel de reservering regelen en gelukkig hebben ze nog plek. Rond 20:00 lopen we richting het restaurant, dit is een aardige wandeling en iets na 20:30 lopen we binnen. We zijn de eersten maar binnen 5 minuten komt het volgende stel en daarna volgt de rest ook vrij snel.

We bestellen een champagne en kiezen voor de 10 gangen.

Al snel komt de eerste amuse die bestaat uit een kunstig opgemaakte honingraat van olijf met een toefje radijsmayo en nog een andere mayo. Hierbij serveren ze een drankje met vermouth, sinaasappelsap en crunch mango. Een lekkere eerste amuse. Snel hierna komt de tweede amuse, dit is allemaal gebaseerd op amandel. 2 amandel stukjes, een amandelemulsie met daarnaast nog een bordje met amandelmelk en twee garnalen. Dit lag onder een papiertje met bolletjes zoet.

We zitten hier heerlijk van te smullen. Alweer snel hierna komt de volgende amuse. Dit is een merengue van groenten die eruitzien als houtskool. Dit is eetbaar maar de houtskool eronder niet. Deze “houtskool” ligt op echte kolen en is te dippen in een dipsaus van aïoli en witte bonen.. dan ligt er een gewelde tomaat zonder velletje met een extreme tomatensmaak. En vervolgens een envelop van aardappel met truffel, spek en ei.
Dit is ook weer voortreffelijk en dan komt de volgende amuse. Dit is wel heel bijzonder want ze leggen er een vis bij op tafel die eruitziet of je ‘m nog moet fileren, en we vragen ons af of dit al de eerste gang is. Dit blijkt niet het geval, maar die vis ligt er voor de sier. Ze hebben er al een klein stukje bij gelegd wat bij de lepel gaat die ze ook erbij gelegd hebben. Er hoorde ook een schaaltje met gefrituurde visgraat bij, die op compote van ui lag. Dit was apart en eigenlijk ook wel weer erg lekker. Verder geven ze per ongeluk weer de tomaat. De tomaat had iets anders moeten zijn en daar komen vervolgens ook nog mee. Wat tonijn in een toast bakje.

Na deze reis zitten de amuses erop en gaan we wederom snel door met de eerste gang.
Dit is een groene tomaat soep met groene tomaat stukjes, garnaal en nog iets waarvan we niet weten wat het is. Deze groene tomaat soep is goed sterk van smaak. Zeer apart en anders dan rode tomaat (buiten het feit dat is groen is). In het midden ligt wit ijs gemaakt van het sap van de groene tomaat.

De tweede gang is iets heel aparts, een Cuba Libre met ganzenlever. Dus, cola, rum en ganzenlever wat leek op een crème brulee. Zelfs voor ons als niet-ganzenlever liefhebber was dit een lekker gerecht en zeer apart.

Dan komt een ingepakt gerecht. In een stukje rood plastic zat een zoetwater gamba uit Denia (de beste gamba’s ter wereld zouden hier vandaan moeten komen), gekook in zout water. We moesten ‘m zelf pellen. Dit was een eenvoudig gerecht, maar smaakvol.

Dan krijgen we een zeer kunstig gerecht gebaseerd op de sinaasapppel, de vrucht van Valencia. We krijgen in een gedroogde halve sinaasappelschil paardenvlees tartaar en puur voor de “kunst” doen ze met  sinaaasappeltakjes droog ijs waardoor er een wolk over de tafel gaat met de geur van sinaasappel. Ook dit gerecht smaakt voortreffelijk.

Vervolgens krijgen we hun specialiteit “All I pebre”, paling met inktvis, knoflookpuree, amandel en een saus (geen idee wat voor saus). Een traditioneel gerecht door hun geïnterpreteerd.
Ook dit is heerlijk en apart.

De gang erna is zeer speciaal en ze vragen ons aan tafel te blijven zitten omdat het op temperatuur opgediend en opgegeten moet worden. Het is beef tendons met “orxata” (aard amandel) en truffel. De textuur was erg apart, een soort warme marshmallow.

Dan gaan we naar de laatste "normale" gang, dit is Rijst As. Dit is een soort Risotto met daar bovenop zwart en grijze as, die ook van rijst gemaakt is. Dit was een erg aparte gang, helaas begonnen we al aardig vol te raken, ondanks de kleine porties. Dus dan merk je dat het wat meer moeite kost om ervan te genieten. Maar ook deze gang was lekker.

Dan hebben we tenslotte nog 2 nagerechten. De eerste is mango, lychee en vlierbloesem. Dit was een lekker en gelukkig licht nagerecht.

Tenslotte krijgen een aangepast gerecht omdat we geen kaas wilden. Dit is een crumble, koffie-ijs, en mascarpone. Ook dit was heerlijk.

Na dit gerecht komen natuurlijk nog de thee met hapjes. Hiervan was een truffel-chocolade in de zwarte hand het lekkerst.

We hebben deze avond ontzettend lekker en zeker verrassend gegeten. Uiteraard is de Spaanse keuken anders dan we gewend zijn, maar dit was een bijzonder ervaring.

We hebben 1 fles wijn besteld en dat was een Rioja, Allande uit 2014. Dit was een erg goede keuze en een wijn die we in Nederland ook nog wel zouden willen kopen.

De bediening was netjes, tot de laatste slok water en wijn aardig attent, en ze spraken voldoende Engels om ons duidelijk te maken wat we aten.

De inrichting van het restaurant was eenvoudig, de ingang wat een mooie witte deur waar iemand de gasten stond op te wachten. Het restaurant was klein met 9 tafels. Ze hadden verschillende ruimtes achter glas waar een soort mini-tuin in te zien was (helaas geen foto's van).

Kortom, een echte aanrader, we hebben genoten.

Eten: 9
Wijn: 8
Bediening: 8
Inrichting: 8


























Geen opmerkingen:

Een reactie posten