dinsdag 9 september 2014

Dag 5: Fes

We hebben deze keer geen Minarette gehoord en hebben vanochtend lekker uitgeslapen. Rond een uur of 8u00 wakker geworden van andere gasten die gingen ontbijten. Wij zaten iets voor 9u00 aan het ontbijt, wat wederom lekker smaakte. We kregen er pannenkoeken bij en de gebruikelijke boter, kaas, honing en jam stond op tafel, met een lekker glaasje jus erbij.

Rond 9u30 kwam onze gids. We hadden eerst nog even gekeken of Jaap zijn telefoon het nu wel goed deed met de Marokkaanse sim-kaart, maar hij heeft geen bereik. Monique wel en nu kunnen we onderweg ook nog eens google maps inschakelen, als we het zelf niet meer kunnen vinden. We zijn daarna meteen met Malik, onze gids voor vanochtend, op pad gegaan. We liepen langs een kar waar ze de vruchten van een cactus verkopen. Malik vraagt aan ons of we die willen proeven. Dat willen we graag. We krijgen allebei een vrucht, waar de schil vanaf is gesneden. Het smaakt lekker zoet, naar een soort mengeling van meloen en kiwi, wel met harde pitjes erin. We eten er meteen 2 van. Daarna heeft Malik ons wat over de geschiedenis van Fes en Marokko verteld, voordat we de Medina ingaan. Het is nog rustig, kraampjes worden nog opgebouwd. We lopen zigzaggend door de Medina en zien allerlei mensen en kraampjes. Leuk om er zo doorheen te lopen.

Op verzoek ook nog wat foto's van kruiden (2e en 3e foto).
De vierde en vijfde foto is van een pleintje waar voornamelijk koperwerkers lawaai maken en de achterkant van de bibliotheek van de universiteit.


Natuurlijk komen we bij de leerlooierijen uit, waar we bij binnenkomst een takje munt krijgen tegen de sterke geuren en mee worden genomen naar een dakterras. We kijken uit op mensen die in grote bakken leer aan het verven zijn. Voordat het geverfd wordt, komt er duivenpoep aan te pas om het leer voor te bewerken. Ook wordt aan ons van alles verteld over de verschillende leersoorten (lams, koeien, kamelen en geit), hoe ze aanvoelen en wat ze ermee kunnen maken. Natuurlijk willen ze ook graag wat verkopen, Jaap kijkt naar een nieuwe portemonnee, maar vindt niets van zijn gading. Monique ziet een leuke leren tas, maar de kleur staat haar niet aan. We lopen nog wat verder. Uiteindelijk wordt er een mooie rode kleur tas gevonden, en het onderhandelen (door Jaap), kan beginnen. Het ziet ernaar uit dat we de tas niet voor onze maximale prijs gaan krijgen. De man blijft zeggen dat het echt niet voor dat geld kan, etc. etc. Malik wordt er zelfs bij gehaald en die vindt ook dat we het voor dat bedrag moeten krijgen. De man die ons rondleid krijgt nog een fooi en kan nog steeds lachen, als we met tas voor onze prijs, naar buiten gaan. Dus te weinig zullen we nog steeds niet hebben betaald.

Hieronder een lokale bakker.
Hieronder een school voor jonge kinderen
Een markt voor de voornamelijk lokale vrouwen, we moeten van Malik op onze portemonnee letten. Niks kwijtgeraakt!
Moskee.
Weverij waarbij we natuurlijk beide een sjaal omgewikkeld krijgen.

We lopen verder en komen op andere plekken in de medina. We zien een man die van hoorns van stieren kammen maakt. We zien mensen die van een ronde plaat zilver een mooi dienblad kunnen maken. Of die druk bezig zijn om koper te bewerken. Wat een vakmanschap en lawaai af en toe.

We lopen langs het mausoleum, waar we niet in mogen omdat we geen Moslim zijn. Datzelfde geldt voor de moskeeën waar we langs lopen. We zijn wel in een school om Koran te leren geweest. Dit pand wordt nu ook niet meer als school gebruikt, maar als museum. Het ziet er wederom indrukwekkend uit met alle mozaïek en bewerkte muren en deuren. Hier hebben we met Malik nog een heel gesprek gehad over de Islam en Koran. Interessant om er wat meer over te horen, van iemand die er verstand van heeft. Hij kon er ook open en makkelijk over praten.
Koran school.


Wij denken dat dit de poort van het Mausoleum is.
De wijk van de kledingstandjes.
Trouwerij stoelen en banken.
Nog wat meer kruiden voor de liefhebbers.

We lopen terug richting Riad, onze gereserveerde tijd zit erop. Het is inmiddels ook al 13u30 geweest. Hij loopt met ons mee terug, wat erg prettig is. De medina in Fes is zo groot, dat het makkelijk verdwalen is. Terug in de Riad geeft hij ons nog wat tips voor de rest van onze reis. We kletsen nog even met Anne-Marije en Steven en gaan op pad voor een lunch. Ze hadden ons een goede tip gegeven, dus we gaan weer op weg naar de grote poort. Als we een paar meter bij de Riad vandaan zijn, toetert er een meneer enthousiast naar ons. Wij denken dat het iemand is die even snel geld wil verdienen, maar het blijkt Malik te zijn die ons nog wel een lift wil geven. We stappen snel bij hem in. Hij zet ons af bij de poort en we gaan op zoek naar Café Clocks. Iemand wijst ons de goede kant op (wat erg fijn was), en we vinden het snel. We eten een heerlijke kamelenburger.

Hierna willen we toch nog een wandeling door de tuin maken die gisteren gesloten was. Het is een mooie tuin om doorheen te lopen, met gelukkig redelijk wat schaduw.

We zitten ook vlakbij het Joodse Kwartier, dus bedenken we dat we ook nog wel even naar de synagoge kunnen, Google Maps berekent een route en we beginnen te lopen. Als we er bijna zijn, worden we afgeleid door iemand die zegt dat we anders moeten lopen naar de synagoge. We proberen hem af te wimpelen, wat niet echt lukt. Hij wijst ons waar we heen moeten en daar neemt iemand anders het over. We proberen nog te zeggen dat het niet hoeft, maar hij wil geen nee horen en wij lieten ons te makkelijk leiden en we leren elke keer weer wat we verwachten, zonde. We hobbelen maar achter hem aan de medina in. Na een flinke omleiding en veel gebouwen die niet echt de moeite waard waren, komen we bij de synagoge aan. We geven aan hier zelf naar binnen te willen en geven de man een fooi. Hij vindt het niet genoeg en eigenlijk zijn we gewoon moe van het achter iemand aansjokken waar we in eerste instantie niet om vragen, dat we niet eens meer de synagoge ingaan maar weglopen. We zoeken een taxi, waar we door iemand worden uitgenodigd om naar de synagoge te lopen (deze man had Jaap in het park ook al aangesproken), maar we willen alleen nog maar even rust in de Riad. We wimpelen hem af en stappen een heerlijk warme taxi in.

In de Riad weer even aan het klooien met de blog en foto's en dan gaan we straks nog ergens een hapje eten.

@ Ad & Henny: we hebben inderdaad al veel mooie dingen gezien. De kleuren en mozaïeken blijven erg mooi om te zien. En af en toe balen we dat we weer in een trucje zijn getrapt, maar dat schijnt erbij te horen. En een vuurtje stoken moeten wij met deze temperaturen niet aan denken, toch wel altijd leuk om te doen.

@ Trix & Appie: het gepluk is af en toe een nadeel, maar het valt op zich nog mee. In Vietnam was het erger ;). En we hebben speciaal voor jullie wat kiekjes gemaakt. Nog niet de mega kleurrijke zakken, maar het begin is er.

@ Ria & Theo: een biertje vinden met deze warmte is inderdaad altijd lekker. Gelukkig lukt dat nog aardig goed en anders is een cola, sinas of de muntthee een goede vervanger ;).

3 opmerkingen:

  1. Weer zo'n fantastisch verhaal en pragtige foto's . Wat grappig dat ze duivenpoep gebruiken om leer in te smeren,zo leer je nog eens wat. Veel plezier met de kamelentocht en in de woestijn. Dikke kus Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie foto's en leuk verslag van jullie reis ,we genieten echt mee. En laat je niet kisten maar ga je eigen weg . Geniet en voor morgen weer een mooie dag met veel bezienswaardigheden en koude biertjes. Wij gaan zo naar Theo en drinken er daar een paar. Veel liefs en groetjes C&A <3

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helemaal blij met het takje munt (!!), want een stank, hé....maar prachtige foto's en geweldig om al deze oude ambachten op deze manier te zien, toch. Vinden jullie het jammer dat geen van de moskeeën van binnen te bezichtigen zijn (??) alhoewel de buitenkant ook prachtig zijn. Op naar het volgende uitzicht en we wensen jullie wederom een leuke gids toe en hopen dat de
    warmte te dragen is. Liefs Albert en Trix Ps. Gefeliciteerd met de verjaardag van Theo.

    BeantwoordenVerwijderen