zondag 17 november 2019

Dag 17: Mossel Bay

We hebben bij vandaag én gisteren een filmpje toegevoegd (voor de liefhebbers)


Vanochtend mogen we weer voor dag en dauw opstaan, voor weer een nieuwe gamedrive. Als we opstaan is het 12 graden, bewolkt maar droog. Tegen 5u45 zijn we vooraan bij de lodge en we vertrekken om 6u00. We krijgen allemaal weer een bijna droge poncho aan, tegen de kou en eventuele regen. Onze ranger vertelt ons dat alle leeuwen gespot zijn en dat we gaan kijken of we ze vinden. We rijden een stukje en zien ook een andere truck. Dan ziet 1 van de Engels meiden de leeuwen van de heuvel afkomen. Helaas is de andere truck ons voor, maar we zien een mannetjes en vrouwtjesleeuw wandelen. Dit blijft toch mooi om te zien. We gaan op een andere plek staan en dan komen ze voor onze truck langslopen. We rijden nog een stukje parallel aan de leeuwen en besluiten dan om verder te gaan en andere mensen ook een kans te geven om de leeuwen te zien. Het was kort maar krachtig, maar een goed begin van de drive. 


Nu gaan we op zoek naar nijlpaarden. Er zijn een aantal watertjes waar ze zich vaker ophouden, dus gaan we proberen om ze daar te zien. Het zijn er 5 in totaal, dus hopelijk hebben we geluk. Maar eerst komen we nog een springbok tegen, deze hebben hun naam omdat ze goed kunnen springen. De eerste vijver hebben we geluk en er zit een moeder met haar jong. Helaas voor ons zien we alleen de ogen en oren en van het jonge nijlpaardje bijna niets. Dus rijden we door naar een andere vijver. Helaas is hier geen nijlpaard die vinden, we vervolgen onze weg. Opeens spot Monique wat aapjes en roept dit dan ook zeer fanatiek. Het blijken bavianen te zijn. Het is een aardige groep bij elkaar en we zien ook nog een moederbaviaan met een baby op haar rug. En als ze rent moet de baby zich goed vasthouden. We rijden door en we hebben wererom geluk, we zien een mannetjes en een vrouwtjesnijlpaard. Het mannetje is bijna continue met hoofd en een stukje van zijn rug boven water, het vrouwtje is meer onder water. Ook dit blijven leuke beesten om te zien, zeker als ze met hun oren wapperen om het water eruit te schudden. Het lijkt dan net of ze zwaaien. 








We vervolgen onze weg en komen eerst nog de groep bavianen tegen en een groep zebra’s en gnoe’s. Het bijzondere hierbij is, dat er een baby zebra van een paar weken oud bij loopt. En deze moet gewoon mee met de kudde. Best knap als je nog niet zo oud bent. Af en toe rent ze snel naar moeder, want ze lijkt nog niet gewend aan de geluiden die auto’s en mensen maken. 


We zien wederom 2 neushoorns aan de kant van de weg. Deze zijn nog vrij jong (een jaar of 4 oud) en wonen nog niet zo lang in Gondwana en ze zijn altijd samen, hoewel ze hiervoor niet samen waren. Ze hebben wel beiden een traumatische ervaring dat ze beiden toen ze ongeveer 10 maanden oud waren hun moeder voor hun ogen vermoord hebben zien worden. Misschien dat ze hierdoor zo’n goede band hebben samen. Als we verder rijden, zien we nog waterbok. Het mannetje ligt relaxt in het gras, de vrouwtjes staan op uitkijk. 

We komen nogmaals de jonge zebra met wat andere zebra’s en gnoes tegen en daarbij loopt een neushoorn. Deze hebben we volgens mij nog niet gezien. Hij heeft ook een lange hoorn op zijn neus en zal wel wat ouder zijn. 




We rijden terug richting lodge, want daar zijn de olifanten gespot, maar als we een neushoorn en 2 blauwe kraanvogels zien, moeten we toch nog even stoppen. Er zijn ook kleine vogels bij, die de kraanvogels proberen te verjagen. Helaas hebben ze niet heel veel succes. De neushoorn lijkt er wel op te reageren door opeens een klein stukje snel te gaan lopen, maar graast daarna weer rustig verder. Helaas zien we de olifanten niet als we bij de lodge aan komen. Maar als het goed is, gaan we ze tijdens het ontbijt wel zien, want ze denken dat ze naar de waterplaats gaan. En dat gevoel is juist. Als we aan het eten zijn, kijken we een keer naar buiten en denken een olifant te zien staan. Dus Monique gaat even bij het raam staan en het klopt, er staat inderdaad een olifant. Opeens is iedereen in rep en roer om de olifant te zien. Uiteindelijk zien we er 7. Het lijkt alsof ze erg dicht bij ons huisje lopen. Maar goed dat we in de ontbijtruimte zijn, dan kunnen we van een gepaste afstand naar ze kijken. Het is weer een goede ochtend geweest, we zijn weer benieuwd naar de middag drive. We hopen dat we weer wat zon zien en een keer geen regen hebben. 







Na het ontbijt boekt Monique nog een massage voor de middag en daarna gaan we naar ons huisje. Jaap maakt eerst een vuurtje aan en gaat daarna lekker in bad liggen. Monique wil gaan douchen. Helaas hebben we niet genoeg water voor beiden, dus zitten we samen even gezellig in bad. Een beetje relaxen is natuurlijk ook wel fijn.

We lunchen in het restaurant na een heerlijke en ontspannen massage voor Monique. We mogen iets van de kaart bestellen en kiezen beiden voor de steak met friet. Helaas is de steak minder mals dan het vlees gisteren, maar qua smaak is ie prima. We hoeven geen dessert, maar Monique wil wel graag een koffie na, die krijgen we van het huis. We gaan nog een beetje chillen in het huisje en maken ons iets voor 16u00 klaar om naar voren te gaan. Als Monique naar buiten wil lopen, ziet een een olifant op 15 a 20 meter bij haar vandaan lopen. Ze roept Jaap, die er ook snel bij komt staan. Dit is en blijft toch heel bijzonder. We hopen dat er nog meer olifanten achteraan komen, maar helaas blijft het hierbij. De schoonmaaksters staan ook al klaar voor de turn down service, dus lopen we toch maar naar voren.

Hier zien we de olifant steeds dichterbij komen. Het is een ouder mannetje. Op een gegeven moment loopt hij naar het zwembad en gaat hieruit drinken. Een keer wat anders dan mensen in een zwembad. We blijven nog even naar het spektakel kijken, maar dan is het tijd voor onze game drive. Als we bij onze truck aankomen, hebben onze reisgenoten al een plek uitgezocht en is er nog 1 plek “aan het raam” vrij in het midden en de plek voorin. Jaap wil graag een keer voorin zitten, dus Monique voegt zich bij het gezin uit Mierlo. Vandaag proberen we de olifanten te zoeken, die vanochtend bij de lodge waren, en de giraffen. Hiervoor moeten we naar een ander deel van het park, waar we nog niet zijn geweest. 


Als eerste komen we wat olifanten tegen. Onze ranger probeert wat dichterbij te komen, wat gelukkig lukt. Van een afstand lijkt het of ze een berg beklimmen, maar iets dichterbij zien we dat ze toch wel op een paadje lopen. We zien er 3, maar als we even later weer richting grote weg lopen, zien we er 7. Het is de groep van vanochtend. Maar ook die blijven leuk om te zien. 


Maar we moeten door, op naar de giraffen. Tussendoor zien we nog een soort bokken, maar hebben niet meer onthouden welke het precies waren. Het was ook maar een korte stop, we zijn op missie vanavond. Ietsjes later stoppen we. Als iedereen verrekijkers pakt, kun je iets rechts van een boom op verre afstand giraffen zien. Het duurt even voordat iedereen bij de goede boom zit en een Nederlander denkt ook nog een leeuw bij de giraffen te zien. Bij nader inzien is het een zebra, maar misschien had die zebra wel heel graag een leeuw willen zijn. We rijden toch maar iets dichter naar de giraffen. We komen op een gegeven moment erg dichtbij. Na een aantal foto’s en filmpjes te hebben gemaakt, gaan we bovenop de berg, bij de steenbokken, pauzeren. De steenbokken rennen natuurlijk snel weg als we dichterbij komen, maar we hebben een mooie pauze plek gevonden. De bush bar kan geopend worden. 



Ook wordt er een wedstrijdje giraffenpoep spugen gedaan. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar dit is hier een zeer gewoon (kinder) spel om te doen. Een aantal van onze reisgenoten doen gezellig mee, een aantal (waaronder Jaap en ik) laten dit mooi aan ons voorbijgaan. Dit is ons een iets te vreemde gewoonte. Er worden nog wat foto’s gemaakt en we gaan rustig aan terug richting lodge.

Op de terugweg komen we de olifant die vanmiddag het zwembad onveilig maakte nog tegen, helemaal bovenop een berg. Als we terugrijden zien we hem nog van iets dichterbij. Maar dan zit de drive er weer op voor vandaag. We sluiten af met een sherry in de bar en gaan daarna eten. We vinden het minder lekker dan gisteren, maar het toetje smaakt ons vandaag beter. Met nog wat wijn in de fles, gaan we terug naar onze kamer. Morgen mogen we weer vroeg op.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten