vrijdag 2 oktober 2015

Boreas

Zaterdag 26 september hadden we de verjaardag van Ad te vieren bij Boreas in Heeze. We waren mooi op tijd en rond 18:30 zaten we lekker bij het haardvuur met Ad, Hennie, Elske en Jeroen. Hier kregen we het huis-aperitief een mousserende wijn met smaakje. Dit was een fris en licht begin van de avond.
Hierbij kwamen ook meteen de eerste amuses. Zoals we kunnen verwachten was dit om te smullen. Na de eerste amuses was het nog niet klaar, er kwam nog een tweede ronde met nog een aardig aantal amuses. Hier zat onder andere een heerlijke oester bij. Allemaal bijzonder van smaak en verrukkelijk om mee te beginnen.
Na de vele amuses waarbij we goed verrast werden, zijn we aan tafel gegaan.

We hadden een ronde tafel in een hoek van het restaurant. Een zes-gangen diner zou deze avond zijn opwachting maken. En we begonnen het diner dan ook met een heerlijk voorgerecht. De eerste gang was Fris gemarineerde zeebaars met komkommer, karnemelk en kamille. Dit was een zalig begin met een frisse touch door de komkommer.
De wijn die we erbij dronken was uitgekozen (als voorbereiding thuis al gedaan) door Hennie. De eerste witte wijn was lekker.

De tweede gang was Noordzeekrab met avocado, kerrie zout/zuur, gezouten yoghurt, gember en krokant sesamzaad. Ook dit was een heerlijk gerecht en ook meteen de twee lekkerste gangen van de avond. Niks mis met de rest, meer deze twee hadden aardig unaniem onze voorkeur.
Ook de wijn hierbij was zelf gekozen en smaakte voortreffelijk.

De derde gang was lauw warme kreeft met fregol, Parmezaanse kaas, doperwten, basilicum, harissa-vinaigrette en schaaldierensaus. Ook dit was erg lekker, maar kon de vorige twee niet overtreffen/evenaren. De wijn erbij was dezelfde als van de vorige gang.

Helaas was het na deze 3 voor/tussen gerechten tijd voor het hoofdgerecht. We hadden allemaal een beetje de hoop op nog 1 tussengerecht.
Het hoofdgerecht was grijspoot patrijs met witlof, pastinaak, smeuïge bloedworst, peer specerijen en een saus 'a la royale'. Hierbij werd een zeer smaakvolle rode wijn geschonken op aanraden van de sommelier. De patrijs was heerlijk en de wijn smaakte er goed bij.

Na deze 4 gangen was het tijd voor het pre-dessert. Voor Jaap en Monique was dit een Champagne-curd met frambozensorbet, rabarber jus en een semifreddo van vlierbessenbloesem en citroen. Voor de rest was een pre-dessert afgestemd op het kaasplankje (waarbij ik niet precies kan beschrijven was dit was).
Beide smaakte bijzonder goed. Jammer dat ze niet hebben gekozen voor een tussengerecht erbij in plaats van dit pre-dessert, want dat heeft ieders voorkeur.

Het daadwerkelijke dessert was voor Ad, Hennie, Elske en Jeroen een selectie van de kaaswagen. Jeroen was lyrisch over de gekozen kazen en de rest was er ook erg over te spreken al was het wel een flinke portie. Bij deze kazen hadden ze nog de rode wijn van het hoofdgerecht maar ook verschillende broodsoorten, was "beleg" en druiven.
Voor Jaap en Monique was er witte chocolade met vanillekwark, yuzu-chiboust, granité van sake, yoghurt en grapefruit. Ook dit was een lekker combinatie. Jaap's voorkeur ging wel uit naar het pre-dessert.

Na dit dessert kregen we nog koffie en thee na met heerlijke lekkernijen.

Het was ondertussen 23:00 en we hadden er een geweldige avond opzitten met z'n zessen. Voortreffelijk gegeten, lekkere wijnen gedronken door de goede keuze van Hennie en gezellig samen de verjaardag van Ad gevierd.
Het cijfer 8 wat verderop gegeven zal worden voor het eten, is misschien wat aan de karige kant, en moet ook gezien worden als een zeer dikke 8, maar we vonden het allemaal geen 9.

De bediening was zeer correct deze avond. Tijdig schenken van de wijnen en het water. Maar 1 keer bijna het gewone water ingeschonken bij het bruisend water, maar eigenlijk niks op aan te merken. Ze deden hun werk. Op de gastvrouw na waren ze niet erg ad rem/bezig met reacties op onze opmerkingen. Ze voelde zich daar misschien niet vrij genoeg voor.
De sommelier gaf korte uitleg bij de wijnen en zoals al aangegeven was ze tijdig met schenken en bijschenken.

De inrichting is een mooie nette en sfeervolle ruimte. Aardige kunst aan de muur, net gedekte tafels. Allemaal aardig traditioneel en zeer verzorgd. De gashaard is heerlijk om de avond te beginnen met een aperitief of af te sluiten met een lekker glas Whiskey of Cognac, helaas niet gedaan deels door de Bob's.

Eten: 8
Wijn: 8
Bediening: 8
Inrichting: 8


Geen opmerkingen:

Een reactie posten