zaterdag 18 juni 2011

Dag 17: Moab - Mesa Verde

Vanochtend voor de laatste keer Arches bezocht. We hebben een korte wandeling gemaakt naar de Broken Arch. Vanaf dat pad konden we ook nog naar Tapestry Arch. Deze korte omweg hebben we ook nog even gemaakt. Bij Broken Arch aangekomen, hadden we niet door dat we bij Broken Arch waren. We zagen 2 kolommen en we waren nog tegen elkaar aan het zeggen dat dit toch vast Broken Arch niet kon zijn. We verwachtten iets meer dan 2 rotskolommen. We zijn dus doorgelopen, tot we bij een hele Arch aankwamen, de Sand Dune Arch. Nu wisten we dat we toch te ver waren gelopen, we hebben even van het uitzicht genoten en zijn terug gelopen via hetzelfde pad. Dan toch ook van de Broken Arch nog maar wat kiekjes gemaakt en weer op naar de auto. Gelukkig kwamen we onderweg niet zo heel veel mensen tegen, dat hebben we toch altijd het liefste.

Daarna zijn we nog even naar Windows gereden. Ook hier was een korte route, naar 3 Arches. Maar daar aangekomen barstte het van de toeristen. De parkeerplaats stond overvol en we zagen mensen in rijen naar de Arches lopen. We keken elkaar aan, maar daar hadden we toch geen zin in. Dus zijn we doorgereden, om Arches weer te verlaten. In Moab hebben we nog een hapje gegeten, om daarna de reis naar Cortez te vervolgen. We hoefden maar 2 uur te rijden, maar onderweg kwamen we langs "Hole In The Rock", een bezienswaardigheid waar we beiden wel heen wilden, maar ook allebei het gevoel hadden dat dit wel eens heel erg tegen kon vallen. Gelukkig stond het goed aangegeven en konden we het niet missen.

Hole In The Rock is de grote rotswoning van Albert en Gladys Christensen. Ze zijn in de jaren '30 begonnen om deze woning (in uiteindelijk 20 jaar tijd) uit de rotsen te hakken met boren en dynamiet. De woning is 460 m2 groot, dus redelijk ruim. Ze hebben 1400 m3 rots weggeblazen. Ze zijn er begonnen met een Diner (restaurant), nu is dit de ingang voor de rondleiding. De woning was nog helemaal aangekleed, zoals zij deze hebben achter gelaten. Erg leuk om te zien, en de gids kon er goed over vertellen. We waren blij dat we toch even gestopt zijn om te kijken.

Hieronder de begraafplaats van Albert en Gladys, ze liggen vlakbij hun woning. Binnen mochten we geen foto's maken.

Daarna op naar Cortez, waar we rond 15u00 aankwamen. We hebben meteen ingecheckt in de Inn en zijn doorgereden naar Mesa Verde, om een eerste indruk van het park te krijgen. Ook hier zitten we op een 45 minuten rijden van het park. We zijn 's middags naar het museum geweest, waar allerlei relikwieƫn van de oorspronkelijke bewoners (Anasazi genoemd) van Mesa Verde stonden opgesteld. Het was interessant om daar rond te lopen. Vlakbij het museum was "Spruce Tree House", een van de oorspronkelijke dorpen van de Anasazi (ze denken dat hier ongeveer 100 mensen hebben gewoond). Hier zijn we heen gelopen, lag een meter of 30 lager dan het punt waar we al waren. Het was erg interessant om te lezen en zien hoe mensen daar een dorp hebben gemaakt en zichzelf daar redden met de dingen die ze hadden. Doordat we een boekje hadden, met daarin de bijzonderheden, zagen we meer dan dat we zonder boekje zouden zien. Fijn dat het zo'n toevoeging had.


Daarna weer terug naar de Inn, waar de nodige was weggewassen is, de voetjes weer even konden ontspannen in het bubbelbad en waar we nu rond 22u00 nog het verhaal van de dag schrijven en er zo wat foto's bij zoeken. We hebben er weinig gemaakt, dus dat zal makkelijk selecteren zijn.

@ Ad en Henny: Dank je wel voor het meizoentje terug, is in goede staat ontvangen. Tegen de mooie natuur kan inderdaad weinig op, maar we raken een beetje verzadigd, lijkt het wel. Het vroege opstaan (wat we thuis eigenlijk helemaal niet doen op vrije dagen), begint langzaamaan toch ook zijn tol te eisen. Maar goed, we hebben nog 2 mooie parken te gaan en dan lekker relaxen en rustig aan doen. Dus tot die tijd gaan we nog heerlijk genieten van al het moois dat we tegen komen. Jullie al rustig aan het inpakken voor de vakantie? Of wordt dat pas maandag gedaan? In ieder geval veel succes met de laatste regeldingen voor de vakantie.

@ Theo en Ria: Smaakten de aardbeien goed? Wel lief dat de vogels ze voor je hebben laten hangen. Het klinkt erg goed wat er allemaal aan het groeien is. Hoeven we zaterdag als we terug komen helemaal geen boodschappen te doen, maar kunnen we alles uit onze eigen tuin eten. En pizza eten bij de Italiaan is natuurlijk ook erg lekker! Zeker als Teun er zelf mee komt. Zeggen jullie natuurlijk geen nee... Groot gelijk hoor! Zijn jullie ook nog bij de Ponderosa geweest? En in Echt komt het vast wel goed, met de juiste offerte. We horen het wel wanneer de heropening van het nieuwe gebouw is!

Location:Cortez

3 opmerkingen:

  1. Hoi Jaap en Monique,De groentetuin zorgt ongetwijfeld voor verrassingen. De aardbeien waren klein maar wel lekker. Nu ik dit schrijf denk ik ook aan de merels. Daar heb ik niet naar gekeken maar als er jongen geboren worden dan kunnen jullie er nog volop van gaan genieten. Bij de italiaan was het gezellig maar na een hapje van de pizza wilden Teun al niet meer. Uiteindelijk heeft hij toch nog bijna de helft opgegeten. Daarna is hij thuis naar bed gegaan. Vandaag zijn we samen met Hanny en Bert naar Zwolle gegaan voor de verjaardag van Joost. Op de terugweg gaan we nog met z'n vieren iets eten en daarna nog naar Greetje en Theo. Dikke kus van ons allen. Ria en Theo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Jaap en Monique,

    Opnieuw met belangstelling jullie verslag van gisteren gelezen en foto's gezien.Niet verslappen svp. Laat me beginnen met Joost , Wendy en Renee ,zijn beste broer Teun en uiteraard Theo en Ria en ook jullie te feliciteren met zijn 1ste verjaardag.
    Een prachtige mijlpaal.
    Op de tweede plaats een dikke merci voor een bijzondere kaart voor vaderdag , waarvan ik toch even in verlegenheid werd gebracht. Zo complimenteus, dan wil je toch aan de binnenzijde van de kaart kijken van wie ie afkomt.Ik wist het vrijwel zeker vanwege het handschrift, maar toch, een mens kan en mag twijfelen en zich vergissen, nietwaar.
    Zojuist de medeling : gesloten tot 11 juli uitgeprint. Daarmee weten jullie dat onze vakantie zo'n beetje vandaag is begonnen. Vanmiddag even in Weert wat leesvoer voor vakantie ingekocht. Achter me staat 1 tas klaar voor vertrek a.s dinsdag en maandag zal nog een kofffertje worden ingepakt. M.a.w. we zijn er klaar voor en we hebben er zin in.
    We hebben daarom vanavond ook goed getafeld:
    salade van grapefruit, gerookte kip, walnoten en sla, vervolgens tarbot, spinazie en puree.
    Toetje volgt later en zoals jullie uit ervaring weten is de wijn niet gespaard gebleven. Rest me nog een heel fijne avond en morgen een prima dag te wensen.
    Een dikke kus van Hennie en van mij ten overvloede een keuze tussen negerzoen of seizoen!
    Groeten en tot morgen,
    ad en hennie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lieve Jaap en Monique,

    Hier een berichtje van de spijbelaar. Jeroen is een dagelijkse lezer van jullie reisverhalen en via hem krijg ik veel informatie over jullie geweldige reis, enkel vindt hij dat het reageren door de enige echte zus van Jaap moet gebeuren, dus hier ben ik dan eindelijk.

    Ik zal jullie mijn onrust besparen (die gelukkig met de week iets afneemt) en wil jullie bedanken voor de fantastische reisverhalen die jullie wederom schrijven of moet ik in plaats van jullie, Monique zeggen. De foto's zijn fenomenaal en maken dat we ons even mogen wanen in het geweldige Amerika. Ik heb ze helaas nog niet allemaal gelezen en gezien, maar dat komt zeker nog een keer.

    Vanavond even pap en mam persoonlijk een goede vakantie gewenst (en Jeroen heeft nog wat woorden bedacht met zoen op het einde, dus jullie kunnen nog even door) en voor ons is het aftellen natuurlijk ook al begonnen. Je kunt met aftellen namelijk niet vroeg genoeg beginnen;-).

    Ik wens jullie een fantastische dag 18!
    Heel veel liefs en een kusje,
    Jeroen en Elske

    BeantwoordenVerwijderen