zaterdag 12 oktober 2013

Dag 8: Bac Ha

Ook deze morgen hadden we de wekker ongezond vroeg voor een vakantie. Maar goed, je moet wat om op tijd een markt te bezoeken. Gelukkig hadden we deze keer een fijn stil hotel, weinig lawaai van buiten. Dus de wekker kwam als een verrassing.
Om 7:00 zaten we aan de ontbijttafel, we hadden pannenkoeken met banaan. In plaats van thee hadden we jus d'orange besteld. Hij moest even navragen of dat mogelijk was. Hierdoor mochten we geen thee meer, "one drink!".
Hij wist ons te verrassen met warme jus d'orange, niet echt een aanrader!
Om 7:30 stonden we klaar voor de busrit naar Can Cau. Helaas veel werkzaamheden dus onze buschauffeur wilde niet rijden. Er werd voor ons beide een brommer geregeld. Onze gids kreeg Monique achterop en Jaap bij een andere chauffeur, geregeld voor die morgen.


Deze brommerrit was bijzonder, de weg zeer slecht en op veel plaatsen nog in aanleg. Tijdens de werkzaamheden dringen de brommers nog voor en lijken ze zich weinig aan te trekken van de werklui. Erg hobbelig en een groot deel van de weg over keien, die nog aangereden moesten worden.


Onderweg wel mooie uitzichten en veel wandelende mensen die onderweg zijn naar de markt.


Bij aankomst op de markt was het al aardig druk. Veel lokale mensen op zoek naar vanalles.


Van speelgoed tot buffels. De mannen socialisen met sterke drank en de vrouwen druk in gesprek.


Leuk om zo te zien en nog redelijk weinig toeristen. Af en toe het gegil van een gekocht varken dat in een dichte zak gestopt wordt om mee te nemen. Ook puppies de beginnen als huisdier en eindigen als maaltijd!
Hierin vervoeren ze de varkens/biggetjes.
De maaltijden die ze hier aten waren niet echt ons ding. Ingewanden, bloedsoep en bloedderrie. Dus daar niet gegeten! Zelfs onze gids had er weinig trek in. De ingewanden soep stinkt teveel naar zijn mening, dus niet echt een optie. Alleen als ze alle ingewanden met limoen schoonmaakten, at hij deze soep.


Er was een groot deel voor buffels.


Ook het speelgoed was niet echt een aanrader, aangezien dit uit China kwam met alle schadelijke chemicaliën van dien.
Na ruim anderhalf uur op de markt te hebben gelopen zijn we weer richting Bac Ha gegaan.
De terugreis ging voor Jaap nog debieler, de chauffeur had weinig zin om zich in te houden, dus al stuiterend gingen ze over de slechte wegen. Onze gids met Monique reed behoorlijk rustiger.
Op de terugweg zijn we nog het paleis van Hoang Yen Chau gaan bezoeken. Een welvarend groot land bezitter in de regio gesteund door de Fransen. Het paleis wat gebouwd is tussen 1914 en 1921 is een eerbetoon aan zichzelf. Toen de Fransen door Ho Chi Minh werden verdreven, is de familie ook gevlucht naar Frankrijk, Thailand en Amerika. Ze zijn sindsdien niet meer terug gekeerd.


Aangekomen in Bac Ha zijn we wat gaan eten. Een tomatensoep met loempia's als hoofdgerecht. Tomatensoep was iets anders dan verwacht, maar wel ok. De loempia's met saus waren weer erg lekker.
Daarna terug naar het hotel om even niks te doen. Uitrusten zodat we om 15:00 weer klaar konden staan voor een wandeling door wat dorpjes.
De wandeling was erg de moeite waard en de gids kon aardig vertellen.
Mooie uitzichten onderweg.


Onderweg bij 2 families binnen kunnen kijken. De eerste was bij iemand waar we rijstewijn moesten drinken. De 70 jarige eigenaar van het huis had er duidelijk al wat meer op. Hij stond erop een dans met "stok" te doen om erna nog een instrument te bespelen voor ons.

YouTube Video

Ook een bezoek aan een maiswijn brouwer gezin.
Na anderhalf uur waren we terug in Bac Ha en vonden we het tijd voor een biertje. Na het biertje nog een korte wandeling naar een uitkijkpunt (volgens een app). Redelijk dichtbij, maar even bergop lopen. We hoorden bovenop de heuvel muziek en Vietnamese teksten uit een speaker komen. Hier komt informatie uit voor het hele dorp. Toen we de heuvel op waren zagen we een groot huis met wat schotel antennes en masten met speakers erin. Jaap vroeg zich nog af of we er binnen konden. Vrij snel werd duidelijk dat dit niet de bedoeling was. Twee rottweiler achtige honden kwamen blaffend op ons af. Toch maar besloten om hier geen foto's te maken. Achteruit lopend liepen we terug met de honden blaffend en grommend ons wegduwen. Na 100 meter hielden ze het voor gezien en bleven ze ons nakijken om zeker te weten dat we het niet in ons hoofd zouden halen om de berg weer op te komen.
Toen vonden wij het veilig genoeg om foto's te maken. Honden op een afstand druk met elkaar bezig en niet meer met ons. Beneden aangekomen zijn we naar ons hotel gegaan om wat te eten. Redelijke maaltijd, waarbij de lokale noedels met beef erg goed smaakte. De lokale noedels (gemaakt van rijst), zien er iets grauwer uit qua kleur. De Hanoi noedels zien er witter uit, door toegevoegde middelen. Niet echt gezonder, maar het oog wil ook wat! Nu lekker op tijd op de kamer, nog even wat ontspannen en lekker slapen. Hopelijk is het weer aardig stil vannacht en morgenvroeg. @ Theo en Ria: maar natuurlijk kijken we uit. Maar goed dat we vandaag op de brommers niet gefilmd hebben... ;) @ Anoniem: we hebben inderdaad een goede nachtrust gehad. We wennen al aardig aan de harde matrassen. @ Wendy: oplettend van je om op te merken dat Monique helemaal alleen de straat is overgestoken. ;) Hier is ook een filmpje van, maar deze was leuker. Enne: wij pasten ook op een brommer... :) @ Appie & Trix: we genieten inderdaad volop van al het moois. Hoewel uitzicht en huizen/ leefomstandigheden niet altijd met elkaar stroken. Verder gaat het goed met ons, weinig tot geen kwalen. Jammer dat het Jaap toch niet gelukt is, wel leuk dat jullie reageren! Dikke knuffel voor allen

Location:Bac Ha

6 opmerkingen:

  1. Weer een mooie dag gehad,jammer dat die man met een stok danste,ik had wel gelachen als hij met monique had gedanst,ha ha ha en jammer dat er niet meer foto's op staan,maar ja jullie verwennen ons ook te veel. Het zal ook een hele ervaring zijn geweest om per brommer te reizen,en zeker met slechte wegen.
    Geniet nog lekker en hopenlijk een goede nachtrust dikke kus theo en ria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sorrie ik was te snel met mijn andwoord prachtige kleurrijke foto's en ook weer een leuk fimpje liefs ons

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi vanavond op het nieuws dat dinsdag een orkaan aan land trekt in Vietnam. Hou het nieuws goed in de gaten. Theo

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat hebben julie toch een mooie vakantie. Wederom heel bijzondere verhalen met eten en de reizen en de plaatsen die julie allemaal bezoeken. Daarnaast weer een zeer actieve vakantie. Geen luie vakantie. Hulden blijf vooral genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. We blijven genieten mee van het verslag en de foto,s we zien uit naar morgen liefs en geniet er samen ook van c&a

    BeantwoordenVerwijderen