vrijdag 12 september 2014

Dag 7: Rissani - Merzouga

Deze ochtend lekker uitgeslapen, de airco heeft daar wel een handje bij geholpen. Rond 9:00 het ontbijt gehad en daarna rustig aan de spullen gepakt om in de woestijn alleen een rugzak mee te hoeven nemen. De tocht van vandaag was van Rissani via een Souk naar een dorpje aan de rand van de woestijn.

In de Souk onze eerste gids af weten te wimpelen om op eigen houtje de souk in te gaan. Jaap was op zoek naar een overhemd of shirt met lange mouwen voor op de kameel (dromedaris) en voor beiden een petje. Bij binnenkomst waren de verkopers aardig opdringerig, maar door ze te negeren hadden we er weinig last van. We zijn ergens gaan kijken waar een berg overhemden lagen. Hier een lichte gekozen en gepast en die leek redelijk te zitten.
We zijn ons er van bewust dat afdingen hier gebruikelijk is, maar een overhemd van 10 dirham (90 eurocent) vonden we de moeite van het afdingen niet waard. De prijs doet wel vermoeden dat het om een 2e-hands overhemd gaat. Maar goed deel 1 geslaagd, nu de petjes nog. Ook die wisten we snel te vinden voor een habbekrats en we waren geslaagd. De markt was verder niet echt bijzonder, dus we zijn snel weer terug naar de auto gelopen. Die stond er nog en de oppasser kreeg 40 cent voor zijn voortreffelijke werk...!

De tocht naar het woestijndorpje ging verder. We waren wat aan de vroege kant, maar de reis zou 1,5 uur duren, maar iets te vroeg is nooit erg. We kwamen rond 13:00 (eerder dan gepland aan, de totale reis was ongeveer 45 min). Bij de kasbah kregen we te horen dat we pas rond 18:00 de woestijn in zouden gaan. Dus we hadden ruim de tijd om te ontspannen. Bij deze Kasbah zouden we verder niet overnachten aangezien we dat in de woestijn doen, maar een hapje eten en zwemmen was geen probleem.


Dus een lunch genuttigd en de zwemspullen aan, en het water in. Lekker fris en daarna wat slapen om een bedje.

Rond 18:00 gingen we richting de kamelen, helemaal goed voorbereid, petje en lange broek en "nieuw" overhemd tegen de hete zon. De eerste persoon klom op de kameel en dat ging goed. Zijn vrouw was de tweede, maar die viel eraf tijdens het opstaan van de kameel. Tweede keer ging goed, verder iedereen zonder problemen op de kameel en de tocht kon beginnen. We liepen al snel de zandduinen in en de zon was weg, het was bewolkt geworden. Dus petje, niet nodig, dus overhemd niet nodig, zelfs wat aan de warme kant. Maar goed, de tocht was begonnen.


Na ongeveer een uur zijn we gestopt om de zon onder te zien gaan. We zijn lekker in het zachte fijne zand gaan zitten om hebben onze achterwerken rust gegeven van het zitten op de niet heel comfortabele kamelenzitjes.


Daarna weer door, en na ongeveer 'n half uur in de schemer door gereden om bij een mooi tentenkamp aan te komen. Hier kregen we een kopje thee en de gidsen begonnen aan het avondeten. Wij hadden ons goed voorbereid op ons verblijf daar en hadden een koelbox met wat flesjes bier en fris geregeld. Dus die maar eens gaan ophalen. Ondertussen was het donker geworden en vonden we het tijd om ons biertje een open te maken. Helaas hadden de meeste anderen niks geregeld. We waren in totaal met 14 toeristen, 6 andere Nederlanders hadden wel nog wat fris geregeld.

Dus aan een biertje zaten we te wachten op het avond eten. Rond 21:30 kwam het avondeten. Salade, rijst en een tajine. Na het eten nog wat meloen. Ondertussen hadden de meeste mensen ervoor gekozen om in de openlucht te gaan slapen. Wij kozen ervoor om in de tent te slapen. In de tent was het wel aardig warm, maar ondertussen geen zin meer om met matrassen te gaan slepen. Tim en Brigitte waren even weg en kwamen na 10 minuten terug om te laten zien dat ze ten huwelijk was gevraagd door een mooie ring te tonen.

Helaas was de drank op om op het aanstaande huwelijk te proosten. We hadden "toevallig" de avond ervoor nog over trouwen en dergelijke gesproken tijdens ons diner met hen. Ik kan me voorstellen dat het voor Tim lastig was om niet teveel door te laten schemeren. Maar goed, volgens ons kwam het voor Brigitte als verrassing. Antwoord was trouwens "Ja"!!

Tijd om naar bed te gaan, de tent-"deur" hadden we open gelaten om wat frisse lucht binnen te laten en vanuit het bed een mooi uitzicht naar buiten te hebben.

1 opmerking: