vrijdag 16 juli 2010

Dag 20: San Francisco

Vanochtend niet al te vroeg opgestaan. Hoewel het hemelbed erg goed ligt, is de kamer wel redelijk gehorig. Het hotel ligt aan een redelijk drukke doorgaande weg, waardoor we vanochtend al vroeg auto’s hoorden. Ook mist er een deel van het rolgordijn, waardoor er een centimeter of 30 van het raam niet bedekt wordt en we behoorlijk wat licht in de kamer hadden. Maar dit mag de pret niet drukken, want verder is het hotel erg mooi en sfeervol.



We hadden voor vanochtend 11u30 Alcatraz gereserveerd. We zijn tegen 9u45 uit het hotel gegaan. Volgens de jongen aan de balie, konden we na een blok of 3 gelopen te hebben de bus pakken. We hadden gisteren al even gekeken hoe we moesten lopen en het zou een wandeling van 45 minuten zijn. Dit vonden we nog goed te doen, dus besloten we te lopen. Na een kwartiertje lopen kwamen we een Subway tegen. Reden om even te stoppen voor een yoghurt voor Jaap en een broodje voor Monique. Daarna verder gewandeld. We kwamen bij het water aan, waar we een mooi zicht hadden op Alcatraz. Gelukkig was de mist al redelijk weggetrokken, alleen de Golden Gate Bridge was nog niet helemaal mistvrij.



Langs het water nog een heel stuk doorgelopen naar Pier 33, waar we met de boot naar Alcatraz zouden gaan. Het was al redelijk druk op de Pier, maar we hadden al kaartjes, dus we konden meteen aansluiten in de rij. Onze kaartjes werden goedgekeurd, dus op naar de volgende rij. Schijnbaar is het heel normaal dat je voor een foto van Alcatraz poseert, waar een fotograaf dan weer een foto van maakt, die jij voor $22,- mag kopen (krijg je er wel meteen 2). We pasten voor de eer, waarop de beste man uitlegde dat we de foto niet hoefden te kopen (wat we zelf natuurlijk ook snapten). Toch niet gedaan, omdat we zeker wisten dat we deze foto toch niet gingen kopen. En na het niet maken van de foto mochten we aansluiten in de rij om op de boot te mogen. Na een paar minuten mochten we aan boord. We zijn lekker binnen gaan zitten, omdat het toch best waaide. Ondanks dat de zon ook erg haar best aan het doen was, was het toch behoorlijk fris met de wind. Na een minuut of 10 gevaren te hebben, waren we dan toch eindelijk op het eiland. De gevangenis zag er vervallen, maar indrukwekkend uit.




We moesten een stuk omhoog lopen, om wederom in een rij te gaan staan om een koptelefoon met in het Nederlands een audio tour te krijgen. Gelukkig gaat het vrij snel en konden we aan de tour beginnen. Het was erg indrukwekkend om er rond te lopen en te weten dat er zoveel “bekende” gevangenen hebben gezeten. Alle belangrijke dingen die er op het eiland gebeurd zijn, werden vernoemd. Het is van 1934 tot 1963 in gebruik geweest als gevangenis. Aangezien het water er rond omheen erg koud is en wisselende stromingen heeft, zou het bijna onmogelijk zijn om ervan te ontsnappen, hoewel het maar een kilometer of 2 van San Francisco af ligt. De cellen zijn 1,5 bij 3 meter land en 2 meter hoog, dus erg klein. Er zijn verschillende ontsnappingspogingen gedaan, maar officieel zijn er geen pogingen geslaagd.





Op 11 juni 1962 zou er echter toch een succesvolle ontsnapping plaats hebben gevonden. 3 gevangenen ontsnapten volgens de verhalen in een opblaasbaar vlot gemaakt van aan elkaar gelijmde regenjassen. De leider van de groep had een bijzonder hoog IQ en wellicht hebben ze het getij van de San Francisco Bay gebruikt om te ontsnappen. Enkele van hun spullen zijn terug gevonden op Angel Island, maar sommigen gaan er van uit dat ze bij de Golden Gate Bridge aan land zijn gegaan en hun spullen via het getij naar Angel Island hebben laten drijven om de politie op een dwaalspoor te zetten. Van hen heeft niemand meer iets vernomen. Men is er van uit gegaan dat ze verdronken waren, maar dat is niet helemaal zeker.
Nog geen jaar na de ontsnapping werd op 21 maart 1963 Alcatraz officieel gesloten.



Na deze interessante audio tour hebben we nog een deel van een film over Alcatraz gekeken om daarna terug met de boot te gaan. We moesten even wachten (wederom in een rij ), om aan boord te mogen. Nadat we weer in San Francisco op de pier waren, hoefden we gelukkig niet onze foto op de muur te zoeken, want die hadden we niet laten maken. :)




In het eerste restaurant wat we vonden hebben we een hapje gegeten. We konden binnen aan het raam bij het water zitten, op een lekkere bank. We hebben er een lekker biertje bij gedronken, want we hoeven toch niet meer te rijden. Het eten smaakte ons ook goed. Terug gelopen naar Pier 39, waar van alles te doen is en een gezellige sfeer hangt. Ook liggen daar in het water op vlotten zeeleeuwen, een mooi gezicht.



Terug gelopen richting hotel, wel een andere route dan in de ochtend. Er was wat meer hoogte verschil. We zijn langs Lombard Street gelopen, maar we moesten een heel stuk omhoog lopen om bij het zigzag gedeelte uit te komen. Dit hebben we maar niet meer gedaan en zijn door China Town gelopen, wat erg apart is. Van het ene op het andere moment loop je tussen allemaal Aziatische mensen en hebben winkels alles in het Aziatisch aangeprijsd staan. Wel een leuke gewaarwording. Na China Town kwamen we weer in de buurt van Union Square. Bij de Starbucks een Frappuccino (koude cappuccino met karamel, erg lekker) voor Monique gekocht en het laatste stuk van de wandeling aangevangen. We hebben vandaag waarschijnlijk een kilometer of 10 gewandeld, dus weer genoeg beweging gehad.



In het hotel nog even gebeld met de vrouw die we gisteren hebben ontmoet voor het feestje van vanavond. Helaas was zij ziek, we mochten nog wel gaan. Maar dit zagen we niet zitten, aangezien degene die ons uitgenodigd heeft er niet zou zijn. Dus even lekker in het hotel op bed gezeten/ gelegen, waar Jaap een dutje heeft gedaan en ik een blog in elkaar heb gezet.




Straks nog een hapje eten en misschien nog wat drinken in de bar. En dan morgen de laatste hele dag hier. We hebben nog niet bedacht wat we gaan doen, maar dat zien we morgen wel weer. Het zal waarschijnlijk iets minder wandelen worden. Het kan zijn dat dit de laatste blog vanuit hier is, aangezien we morgen naar een ander hotel gaan en niet zeker weten hoe het daar met internet zit. Anders zien we elkaar in ieder geval weer snel in Nederland. Fijne dag allemaal!



Dikke kus en knuffel, Jaap en Monique

@ Theo en Ria: Fijn dat jullie weer helemaal bij gelezen zijn. Was ook wel weer hele verhalen die we er in korte tijd neergezet hebben. Leuk dat Wen en René er waren, ben erg benieuwd hoe Joost gegroeid is. Maar ook hen zullen we snel weer zien. En de fles geven aan zo’n klein mannetje is natuurlijk ook erg genieten. En we zien elkaar zondag in ieder geval op Schiphol. Fijn dat het kaartje is aangekomen, hebben we in Bryce verstuurd.

@ Ad en Hennie: Het bed heeft inderdaad goed geslapen en ziet er erg mooi uit. Het blijft wel het hotel met de meeste sfeer, zeker op de kamer. Gourmetten in het “buekhok” klinkt erg gezellig, zeker als het lekker aan het regenen is en je daar lekker droog zit. En ook toepen blijft een leuk spelletje. De Golden Gate is een mooie brug, en nu heb je ‘m inderdaad op foto gezien, maar in het echt is hij natuurlijk veel mooier. Misschien toch maar eens “live” gaan bewonderen? En ook jullie hopen we snel weer te zien! Maar dat komt vast helemaal goed!

1 opmerking:

  1. Beste Jaap en Monique,

    Aan de vooravond van jullie vertrek, en het telefoontje van vanavond wensen we jullie nog een prima dag, hele goeie vliegreis naar huis en tot ziens,
    groeten en kus,

    ad en hennie

    ad en hennie

    BeantwoordenVerwijderen