woensdag 3 oktober 2012

Dag 4: New York

Vandaag beloofde een regenachtige dag te worden, maar wel met een redelijke temperatuur, boven de 20 graden Celsius. Als eerste wilden we de Rockefeller tour gaan doen. Op naar de metro om daar te komen. We waren mooi op tijd en na het halen van onze tickets, nog even snel een broodje gedeeld.
De tour was leuk opgezet en we gingen de kunst bekijken die binnen en buiten gemaakt was. De meeste kunst is Art Deco. Dit wordt gekenmerkt door symmetrie, rechte hoeken, gebruik van metalen ter omlijsting en versiering. Rockefeller center bestaat uit 19 gebouwen, het is dus een behoorlijk groot complex. Ook binnen is geprobeerd om het marmer symmetrisch te laten lopen, door het door het midden open te snijden en opgeklapt te plaatsen. Op die manier heb je het idee dat 2 tegels bij elkaar passen. Deze tour hebben we het nog droog gehouden, vanaf het middaguur heeft het veel geregend.

Hierboven tegen gebouw de uitbeelding van televisie.







Na de tour zijn we Saint Patricks Cathedral ingegaan. Helaas staat de Cathedral in de steigers, maar van binnen is het een erg mooie plek.

Daarna zijn we (door de stromende regen) op pad gegaan naar Carnegie Hall, een concertzaal. Helaas hoorden we toen we er aankwamen, dat de tours donderdag pas weer zouden beginnen. Erg jammer, want we hadden al mailcontact gehad over hoe laat de tours zouden zijn. En we waren natuurlijk erg benieuwd hoe het er van binnen uit zou zien.
Dan maar even een kop soep eten om op te warmen en een nieuwe planning maken. Aangezien het weer niet echt mee zat, toch maar gekeken naar meer binnen activiteiten.
We wilden graag nog de NBC-tour doen en de Radio City Music Hall tour. Eerst maar eens gevraagd naar de NBC-tour, daar konden we om 15u00 terecht. Daarna door naar de andere tour, waar we om 13u45 terecht konden. Dit sloot dus mooi op elkaar aan, alleen hadden we nog een half uur tijd te doden. Uiteindelijk nog maar even terug gegaan naar de Cathedral, aangezien we daar droog konden zitten. Er was net een mis bezig, maar de werkzaamheden moesten natuurlijk ook doorgaan, dus werd er af en toe luidruchtig door gewerkt.
De Radio City Music Hall tour was erg leuk om te doen. Dit was bioscoop en evenementenzaal van 1932 tot 1979. Vervolgens is het in 1980 gerenoveerd en in 1999 weer geopend om af en toe te dienen als bioscoop voor premières, grote muziek optredens en andere evenementen. Vandaag was er een beurs bezig. Het is het grootste theater van de wereld, 6000 stoelen en een podium van 20 bij 44 meter. Akoestiek is zo goed dat op het podium gesproken kan worden zonder microfoon en de hele zaal kan het goed horen.
Het podium kan hydraulisch omhoog, omlaag en delen kunnen draaien met een systeem uit 1930, wat ze niet vervangen hebben tijdens de renovatie omdat het nog steeds werkt en te complex is om na te maken met huidige techniek.
Vanbinnen ziet alles er nog uit zoals in 1930, alleen in 1980 vervangen, maar niet veranderd. Ook hier zoals alle Rockefeller gebouwen in Art Deco stijl.


Zoek de 6 instrumenten verwerkt in vloerbedekking.

Handdroger uit 1930.


Lounge bij toiletten

Na de Radio City tour meteen door naar de NBC Studio tour. Bij aankomst kwam Jaap erachter dat ie z'n metro kaart kwijt was, met andere woorden losse kaartjes kopen vanaf nu. Balen!
De Studio tour vonden we niet heel erg speciaal. We kregen eerst een promo film te zien om vervolgens een paar studio's te bezoeken. De eerste studio was van Dr Oz. Geen idee wie die man is, en de rest van de groep ook niet, waren Duitsers. Nogal een tegenvaller voor de gids, die het toch wel speciaal vond. Iedereen stond 'm glazig aan te staren. Geen idee wie Dr Oz was.
Vervolgens door naar de studio van een sportprogramma. Leuk om even te zien, verder niet heel bijzonder. Uiteindelijk naar de studio van de Today show gegaan. Dit nemen ze op met op de achtergrond Rockefeller plaza, dus je ziet mensen voorbij lopen. Wij waren hier 's ochtends al voorbij gelopen tijdens het opnemen van het programma, dus misschien zijn we op tv geweest. Maar goed, dit was meteen het einde van de tour. Aardig om te zien, maar er is voldoende leukers.
Het was ondertussen 16:15 en we hadden weer heel wat gelopen. Dus bijna tijd om terug naar B&B te gaan. We wilden nog naar Museum of Modern Art, helaas was dit gesloten op dinsdag. Dan maar een stukje wandelen naar Grand Central station en daar een korte audio tour gedaan met wat uitleg over het trein station.




Maar we hadden niet veel energie meer, dus vrij snel daarna terug naar de metro en naar B&B. Zielig gedaan bij de metro beambte vanwege kwijtraken van de weekkaart zodat Jaap gratis door mocht lopen.
Uiteindelijk aangekomen bij B&B om snel om te kleden een richting ons 10-jarig jubileum diner te gaan. Voor de details van het eten zie Corton.

Location:New York

1 opmerking:

  1. Nou dat was weer de moeite waard om te lezen,en wat een mooie foto's zijn er weer bij. En zo te zien was jullie etentje,nou ja "tje" ook erg lekker. Nogmaals van harte gefeliciteerd met jullie 10 jarig jubileum en nog erg veel plezier gewenst xxx ria

    BeantwoordenVerwijderen