dinsdag 29 oktober 2013

Dag 25: Phnom Penh

Vandaag een rustige dag! Lekker uitgeslapen ( 8:15 ) nog wat nagedut en om 9:15 ontbijt. Na het ontbijt de stad in, op weg naar The Royal Palace. De zon schijnt al flink. Lekker heet. Helaas sluit het paleis om 11:00, en waren we te laat, om 14:00 ging het weer open. Dus maar eerst even een drankje doen, aan de rivier. Besloten om even terug naar hotel te lopen om zonnebrand op te doen.
-
Van het hotel een wandeling naar de shopping mall. Hier even rond gekeken, niet echt bijzonder. Veel namaak kleding, Nike shirts voor 4$. Toch nog bijna een paar meegenomen voor op de squash baan. We hebben op alle verdiepingen rond gelopen, een hapje gegeten en besloten wat te gaan doen. De tuktuk genomen. Ze blijven proberen de hoofdprijs te krijgen voor een ritje. Maar een resoluut NO en je prijs noemen doet ze meestal wel beseffen dat ze ons iets minder kunnen afzetten.


Onze keuze was gevallen op een gevangenis "Tuol Sleng" uit de tijd van de rode khmer. Dit was een aanrader maar zeer deprimerend. We hadden ook een gids genomen zodat ze wat kon vertellen. We wisten in het kort wel wat van Pol Pot, maar als je ziet hoe hij 4 jaar geregeerd heeft dan krijg je wel een naar gevoel.


In deze gevangenis werden politieke gevangen verhoord (maximaal 4 maanden) om daarna naar "The killing fields" gestuurd te worden. 7 gevangenen hebben het overleefd waarvan er nu nog 2 in leven zijn. Eén ervan was aanwezig en verkocht boeken. We hebben het boek met zijn levensverhaal maar gekocht, en we konden een foto met hem niet weigeren, maar het voelde raar. De verhalen, foto's en gevangenis is absoluut een must om iets begrijpen van de geschiedenis 1975-1979 van Cambodja. Raar om te je te realiseren dat iedereen boven de 40 dit regime deels bewust heeft meegemaakt.


We hebben de reis naar de killing fields niet gedaan. Maar hebben voor een iets vrolijkere culturele afsluiting gekozen, "The Royal Palace". Hier met een tuktuk naartoe. De entree hiervan was meteen de duurste van de hele vakantie, 13 dollar entree voor 2 personen. Tot nu toe was alles tussen 50 cent en 2 dollar gebleven.
We hebben over dit complex rondgelopen en de gebouwen bekeken.


Bij de ticketprijs zat ook het bezoek aan de "Silver Pagode". Dus dat was mooi meegenomen. Hier gekeken naar de pracht en praal (geen foto's toegestaan helaas). Maar we waren wel een beetje klaar met cultuur. Dus BIER.


Daarna nog even het zwembad in en alvast bloggen. Straks nog een hapje eten en misschien een massage en dan morgen vroeg naar Siem Reap. Dit moet toch wel een hoogtepunt gaan worden bij Angkor Wat. We zullen zien.
-
Gisteren hadden we het over de stad die wel wennen is. Ten opzichte van Vietnam wordt hier veel meer gebedeld. Ook kleine kinderen worden op pad gestuurd om zaken te verkopen. Ook meer gehandicapten die bedelen. Iets wat we in Vietnam nagenoeg niet hebben gezien.
-
Sekstoerisme is hier nog wel duidelijk aanwezig, zeker als je 's avond op pad gaat zie je veel "gezellige" bars voor mannen met erg leuke namen trouwens.
Verder zie je veel plekken dat het hier veel westers is t.o.v. Vietnam.
Mensen lijken vriendelijker, lachen meer. Volwassen Vietnamezen keken nog wat meer hoe jij kijkt/lacht, en daarna worden ze ook wel vriendelijk. Hier zijn ze vanaf het begin al meteen behoorlijk vriendelijk.
De verkopers, tuktuk chauffeurs en zelfs de bedelaar begrijpen na één keer nee, of hoofdschudden of gebaar maken dat ze door moeten lopen. In Vietnam waren ze vaak standvastiger.
Het verkeer lijkt hier iets meer georganiseerd dan in Vietnam. Hoewel ze hier ook makkelijk met 5 personen (1 à 2 volwassenen met 3 à 4 kinderen) op een scooter rond rijden.
-
Tenslotte nog een kort verhaaltje in het genre, medisch. Monique wist het gisteren bij de douane van Cambodja voor elkaar te krijgen haar neus te stoten tijden uit de boot stappen. Dus heeft ze vandaag en morgen al met een boksers-neus rond gelopen. Gelukkig niet erg blauw en niet gebroken, was een aardige klap. Klein sneetje bovenaan op de neus en bult op het voorhoofd.
De teen gaat beter, dus het was tijd voor iets nieuws!
-
@ Appie & Trix: we maken inderdaad leuke dingen mee hier. En over sommige dingen moet je niet teveel nadenken. Hier in Phnom Penh worden we meer met bedelaars en jonge kinderen die iets verkopen geconfronteerd. Dat is af en toe lastig, maar helaas kunnen we niet iedereen helpen... oh en de tegenprestatie: ik trim Jaap z'n baard elke 3 à 4 dagen.
-
@ Chris & Annie: grappig dat de polonaise bij jullie ook al bekend was bij het eten. En we hopen dat bij jullie de storm is gaan liggen en het lekker droog herfstweer is. Oh, en de voet/ teen gaat beter, maar zoals hier boven te lezen is, is het nu de neus...
-
@ Theo & Ria: de curryworst was anders dan anders, maar wel ok. We beginnen het Aziatische eten ook wel een beetje zat te worden, dus af en toe wat afwisseling is helemaal niet verkeerd. Enne, het was inderdaad heerlijke en verse ananas wat we aten.

Location:Phnom Penh

4 opmerkingen:

  1. Weer genoten van wat jullie zien en meemaken en van alle mooie foto's. We zagen op de foto de blauwe neus van Monique en we dachten dat het kwam van alle biertjes,maar gelukkig dit gaat weer over.We hopen dat het niet te pijnlijk is. Vandaag hebben we jullie mooie kaart gekregen dank je wel. Voor morgen wensen we jullie één mooie dag. Wij kijken er weer naar uit. Veel liefs Chris en Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben vergeten te zeggen Chris had ook wel eens één snee in zijn neus. Gelukkig de laatste tijd niet meer. Je ziet re niets meer van .C&A

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo lieverds,het is wel een verschil met ons kikkerlandje ,het weer
    En de prijzen van eten,drankjes en kleding. Hoewel het weer hier vandaag weer rustig was de zon was er af en toe en het is niet echt koud. Monique je neus is wel wat beschadigd maar dat trekt hopenlijk snel weer bij,ik hoop dat je er niet zo veel last van zult hebben. Nou die gevangenis ziet er ook niet zo geweldig uit, kan me voorstellen dat jullie daar niet echt vrolijk uitkwamen. Jullie zien ook zo veel dat je het op een gegeven moment niet meer op kunt nemen al die indrukken. Morgen weer veel pret samen na een goede nachtrust hoop ik dikke kus Theo en Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nog bedankt voor de mooie kaart die vandaag kwam t en r xxx

    BeantwoordenVerwijderen