maandag 8 september 2014

Dag 4: Meknes - Fes

Vanochtend alweer vroeg wakker geworden door de minaretten. Om 5u20 werden we er wakker van, maar hebben daarna nog even geslapen. Om 8u00 zaten we aan het ontbijt. We kregen verse jus (die overal tot nu toe heerlijk is), 2 soorten pannenkoeken, (stok)brood, jam, honing, thee en aan het eind van het ontbijt nog een soort oliebollen, die ook in deze tijd van het jaar erg lekker is. Het smaakte wederom goed.
-
Om 9u00 moesten we op het plein paraat staan, we zijn met 2 mensen die we regelmatig tegenkomen die kant op gelopen (Steven en Anne-Marije). We kregen onze eigen busje met chauffeur. Op naar Moulay Idriss, een stadje vernoemd naar degene die de Islam naar Marokko heeft gebracht. Hij ligt daar nu zelf in het mausoleum begraven, helaas mag je daar niet in als je geen moslim bent. Van een afstandje vast een foto gemaakt, waar onze gids wat geschiedenis vertelde. Op onze vraag hoe ze controleerden of je moslim bent, vroeg hij of wij wisten aan welke 5 zaken je moet voldoen als je moslim bent. Dat wisten we natuurlijk niet en we waren al gezakt voor de test.
-

We zijn doorgereden naar het stadje, waar we zelf rond zouden lopen. We kwamen bij het mausoleum Steven en Anne-Marije weer tegen en zijn met hen en een man die zich opwierp als gids samen verder gelopen. Daarbij hebben we mooie dingen gezien, het mozaïek van het mausoleum van dichterbij, een mooi uitzicht over de stad en de enige ronde minarette die ooit gebouwd is. Na afloop vond de man onze fooi te laag, maar we zijn doorgelopen. Gelukkig hadden we van tevoren al bedacht wat we zouden geven en zijn we ook verder gelopen, naar ons eigen busje.


Op naar Volubilis, een grote Romeinse ruïne. Dit staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Ook hier kwamen we bij de ingang Steven en Anne-Marie tegen. We vonden het allemaal gezellig om dit ook samen te ontdekken. Wat erg gezellig was en indrukwekkend. Er stonden nog aardig wat zuilen, een boog en veel mozaïek. Wederom een mooie plek om geweest te zijn.


Op naar Fes. Onderweg heeft Monique wat gedut en Jaap van de omgeving genoten. We zijn nog gestopt voor een mooi uitzicht. Daar was een kraam en mochten we granaatappel, amandelen en gedroogde vijgen proeven en natuurlijk van alles kopen. Dit hebben we niet gedaan en zijn het laatste stuk doorgereden naar Fes.
-
We werden voor de deur van de Riad afgezet en ze worden steeds mooier, onze verblijfplaatsen. Even wat formulieren ingevuld en naar onze kamer gebracht. De badkamer bestaat uit 2 kleine gangetjes, waarvan de ene naar het toilet gaat en de andere naar de douche en wastafel. Nog een kopje muntthee gekregen en bekeken wat we zouden gaan doen. We willen wel naar de Bab Bou Jeloud (toegangspoort) en de tuin die het oude deel van Fes (Fes El-Bali) met het iets minder oude deel van Fes (Fes El-Jdid) verbindt.

We nemen een taxi, waar al iemand inzit. De beste man wil de meter niet aanzetten, maar 20 dirham hebben. We twijfelen nog, maar hij rijdt al. Na zo'n 200 meter stopt hij om de vrouw die erin zat eruit te laten. Wij stappen ook uit (zonder te betalen), we hebben er een slecht gevoel bij. We zien een terras, waar weest willen eten. Dat kan, dus we gaan zitten. We worden door een andere man 'weggekaapt' en onnadenkend lopen we achter hem aan. Hij wil ons tajines en couscous aansmeren, maar dat willen we niet. We lopen terug en de man waar we in eerste instantie wilden gaan zitten, laat ons zijn kaart zien. We zien er broodjes opstaan en gaan toch weer bij hem zitten. De beide mannen discussiëren nog even, maar uiteindelijk gaat de ene man weg. We eten een lekker broodje met vlees en groente en gaan poging 2 doen voor de poort.

Een taxi brengt ons zonder moeite naar de poort. We lopen wat door de medina (of was het kashba, we weten het niet zeker ;) ). Na een tijdje zien we borden met Jardin, daar willen we heen. We besluiten deze te volgen. We lopen door rustige, smalle straatjes. Zeer de moeite waard, met mooie straatjes. Op een gegeven moment zien we een bordje met een terras, Ruined Garden. Hier hadden we al positieve dingen over gehoord, dus we wijken even af van de route.


Wat een mooie plek. Het is inderdaad een ruïne achtige tuin. Wat een genot om hier een lekker sapje in de schaduw te mogen drinken.

Na dit rustgevende moment gaan we door met onze wandeling. We hebben nog een klein uur gelopen naar de tuin, om er daar achter te komen.... Jaja, jullie raden het al: het was dicht. Maar toch een mooie wandeling gehad. We trakteren onszelf op een kopje muntthee op een dakterras. Warm en zoet, precies wat we verwachten.


We bedenken dat we een mooi uitziend restaurant/ hotel/ spa wat we op de heenweg naar de poort hadden gezien, misschien wel een leuk zitje (en hopelijk een biertje) heeft. Dus op zoek naar een taxi en op naar het hotel, een voormalig paleis.

Op de derde verdieping is een bar en restaurant. Als we de bar binnen lopen, staan de flessen sterke drank al te prijken, hier zitten we goed. De biertjes (wel Amerika prijzen) zijn snel besteld en we reserveren ook maar meteen voor het restaurant, wat een dakterras heeft. We hebben hier een mooi zicht over de oude stad. Wederom dus een mooie locatie gevonden.

We hebben lekker gegeten, Jaap een gebonden groentesoep vooraf en Monique een pastille (soort loempia met visvulling). Smaakte prima! Wel even gevraagd of ze iets langer konden wachten met het hoofdgerecht. Was geen probleem. Als hoofdgerecht wilde Jaap de lam (die ze in een tajine serveerden) en Monique sirloin van kalf met pepersaus. Wederom hadden we beiden een goede keuze. We hadden er een fles rode Marokkaanse wijn bij, die ze gekoeld serveerden. Ook de wijn was prima. En op het dakterras was het goed zitten. Daarna naar de Riad, waar de blog weer online gezet moet worden. Maar gelukkig de blog al tijdens het borrelen en wachten op betalen getypt.

@ Theo & Ria: het is inderdaad indrukwekkend hier. En wij zitten een uur eerder hier. En altijd leuk als mensen reageren!! :)

@ Appie & Trix: alles ziet er inderdaad erg schoon uit hier. En qua warmte zitten we nu nog begin 30 graden, gaat wel nog warmer worden.
In de souks vergeten we enerzijds foto's te nemen, anderzijds zijn we bang dat we teveel in winkels gelokt gaan worden als we 'interesse' tonen dmv het nemen van foto's. En het meeste wat we daar zien zijn kleren en schoenen. Dus hopelijk komen ze nog van de vele kruiderijen. :) Hoe is het verder bij jullie?

2 opmerkingen:

  1. In Marrakech zien jullie beslist veel kruiden en veel kleur en ja, het gepluk van de winkeliers is een "nadeel" van de andere cultuur en zo wat we niet willen....maar het hoort erbij. Vooralsnog laten jullie ons mooi plaatjes zien, wat 'n monnikenwerk al die mooie mozaïeken !! Maar goed dat ze vroeger niet op een uurtje meer of minder keken. We hopen dat jullie de komende
    dagen geen "gesloten poortjes" meer tegenkomen zodat de tijdsverlies hierdoor minimaal zal zijn. Bij ons gaat alles goed en vieren morgen je vader's verjaardag. Veel plezier en bewaar het geduld bij de trage wifi zodat de thuisblijvers lekker mee kunnen genieten. Liefs Albert en Trix

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat is het weer genieten van jullie geweldige verhalen en de prachtige foto's. En gelukkig vinden jullie altijd wel weer een tentje waar ze bier verkopen,wat er met die warmte wel in zal gaan. Nog heel veel plezier en een dikke knuffel Ria

    BeantwoordenVerwijderen