donderdag 31 oktober 2013

Dag 27: Siem Reap

Vannacht ging de wekker om 4u15, want we zouden om 4u45 opgehaald worden door de tuktuk chauffeur. Wat een onmogelijke tijd om op te staan, maar je moet er iets voor over hebben om de zonsopgang te zien bij de tempel Angkor Wat (Angkor betekent trouwens "Heilige Stad").
-
Bij de ticket verkoop was het gelukkig rustig. De foto die op de pas moest, is niet de meest wakkere, maar we konden door. In colonne reden we naar de tempel van Angkor Wat, het was behoorlijk druk. Helaas begon het te regenen toen we er waren, maar onze chauffeur had een paraplu die we mochten lenen en een zaklamp. De regen hield snel op, maar door de wolken was het geen super zonsopkomst. Toch hebben we ervan genoten en we hadden een goede plek om te zitten. Het blijft toch wel mooi om het van nacht dag te zien worden.


Daarna natuurlijk Angkor Wat in. Een erg grote tempel, waar je makkelijk een halve dag rond zou kunnen lopen (187m x 215m). Helaas hebben we daar beiden niet het geduld om alles te gaan bekijken, dus na zo'n anderhalf uur hielden we het voor gezien. Het was al behoorlijk warm, dus even gestopt voor een koud drankje en daarna op zoek naar onze tuktuk. Even over de tuktuk: het maakt niet uit hoe lang je ze nodig hebt, maar zij rekenen de kilometers die ze moeten rijden en maken daar een prijs voor. Ook voor het vroege opstaan wordt een extra bedrag gerekend. Wij waren $25,- kwijt voor de hele dag een chauffeur, aangezien we het grote rondje wilden doen en om 4u45 's ochtends nog niet echt een onderhandelingsdrift hebben. Je betaalt pas na afloop van de rit, wat een aardige garantie is dat hij blijft wachten. Wat hier ook al op viel is hoeveel jonge kinderen er rond lopen, die wel bij de mensen horen die in de eettentjes werken. Ook lopen ze, als ze niet zindelijk zijn, gewoon lekker in de blote kont.


Onze chauffeur stond netjes op ons te wachten en reed ons naar de volgende plek: Ankor Thom. Anker Thom bestaat uit meerdere tempels, we werden afgezet en de chauffeur vertelde ons waar we hem weer op een andere plek konden vinden. Nu dus lekker een stukje wandelen. Ook hier zien de tempels er weer mooi, maar ook vervallen uit. Ondanks dat men de afgelopen jaren veel heeft gerenoveerd, liggen er in/ bij elke tempel erg veel losse stenen. Het blijven wel indrukwekkende tempels. De bekendste van deze tempels is Bayon, de tempel waar ze 54 pilaren hebben met op elke pilaar 4 gezichten. Tussen de tempels door hebben we een noodlesoepje als ontbijt gegeten (zonder vlees, maar met groenten en ei), want ons ontbijtpakketje vanuit het hotel bestond vooral uit zoetigheid.


Volgende tempel op Angkor Thom:


En nog een andere tempel:


Onze chauffeur stond weer netjes klaar, op naar de volgende tempel. Deze heette Preah Khan. Wederom een indrukwekkende tempel. Alle tempels ogen aardig groot/hoog. Deze had een boom waarvan de wortels over de steen heen groeide. Wederom een mooi plaatje, alleen daar geen foto van.


De volgende stop was Ta Som, waar ook weer wat indrukwekkende bomen stonden. Ook hier weer van alles genoten, af en toe even in de schaduw gezeten om af te koelen en meer details te kunnen zien. Het is een indrukwekkend tempelcomplex.


East Mebon was een iets andere tempel, hier stonden olifanten meer centraal. op elke hoek stond een beeld van een olifant, net als in het midden. Het was een hoge tempel, met enge/stijle trappen. Je zou er bijna hoogtevrees van krijgen.


Pre Rub had wat weg van East Mebon. We merken dat we al wat vermoeider beginnen te worden en minder dingen opnemen. Toch wel weer een indrukwekkende tempel.


Banteay Kdei is weer meer een ruïne. Jammer om te zien dat zoveel moois ooit toch vernietigd/vervallen is. Maar goed, ook hier krioelt het van de locals die je iets, een sjaal, broek, shirt, ansichtkaarten, houtwerk, etc. proberen te verkopen. Vooral de kinderen zijn hardnekkig hier. Ze blijven naast je lopen en praten met zo'n zeurderig kinderstemmetje of je alsjeblieft niet iets wil kopen. Dit gebeurt zowel door kinderen, als door volwassenen met eenzelfde vervelend stemgeluid. Waar we in Phnom Penh blij waren als we na 1 keer nee zeggen ervan af waren, zijn deze mensen bijna vervelender dan de mensen in Vietnam. En na de 50e keer aangesproken te worden (ze staan namelijk in 10 tallen tegelijk om je heen), is het best lastig om vriendelijk te blijven.


Na een gebakken rijst met groenten en ei gedeeld te hebben, zijn we naar de laatste tempel voor vandaag gegaan. Deze moesten we toch echt gezien hebben. Voor de filmkenners: Hier is Tomb Raider voor een deel opgenomen. Deze tempel heet Prohm en was een waardige afsluiter. Hier waren bomen en steen aardig met elkaar vergroeid. Wederom een erg grote tempel die ze aan het renoveren waren. We hebben hier nog even rustig rond gekeken, om daarna onze chauffeur te vragen om ons terug te brengen. We waren rond 15u00 weer terug in het hotel, na een enerverende dag.


Nu onder het genot van een biertje alvast de belevenissen van vandaag aan het typen. Straks misschien nog even zwemmen en anders zeker even douchen. Na de korte bui van vanochtend heeft de zon verder alleen maar geschenen. Het is heerlijk warm plakweer. En straks nog even de het stadje in, op zoek naar een leuk eettentje en daar even sfeer proeven.
-
En dan morgen: rustdag! We zijn er wel aan toe, zo'n dagje niets doen. Eens kijken of het ons gaat lukken.
-
@ Ad & Henny: de matras lag vanochtend nog zo lekker, moet morgen helemaal goed komen met uitslapen! Neus gaat steeds beter, voelt alleen af en toe nog wat vervelend.
-
@ Theo & Ria: ondanks de onrustige nacht, veel wakker door het vroeg moeten opstaan, hadden we een goede matras. We waren inderdaad wel gaar na de busreis, en doordat we vroeg moesten opstaan hebben we gisteren ook weinig meer gedaan.
-
@ Chris & Annie: André kon inderdaad wel boeiend vertellen, we hebben er wel een uur gezeten. En de zonsopgang was een mooie ervaring!

Location:Siem Reap

2 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige foto's, wel sneu dat de zonsopkomst een beerje in het water viel. En dan die geweldige tempels. Wel leuk dat de chauffeur wacht tot je alles gezien hebt en dat voor 25 dollar, ben je hier wel wat meer voor kwijt. Monique gelukkig gaat het met je neus wat beter je ziet het ook niet meer op de foto. Wel vervelend dat ze zo opdringerig zijn om wat te verkopen. Geniet morgen van de rustdag liefs en een dikke knuffel xxx Theo en Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammer dat het bewolkt was,maar toch zeer indrukwekkend om te zien en te lezen wat jullie allemaal beleven echt boeiend. Ook weer prachtige foto's en wal veel tempels. De foto waar je samen opstaat waar het licht op de handen schijnt is erg mooi. Het lijkt mij ook heel lastig als ze je steeds lastig vallen om dan vriendelijk te blijven. Maar wel grappig van de kinderen die in hun bootje lopen,handig heb ook geen vieze poepluiers . We wensen jullie morgen één mooie dag en doe het weinig an. Veel liefs C& A. P.s bij deze willen wij jullie uitnodigen 16nov om 4uur tot zo lang het gezellig is voor één feestje Chris wordt 70 jaar

    BeantwoordenVerwijderen