vrijdag 21 september 2018

Dag 7 & 8: Madrid


Vanochtend kunnen we lekker uitslapen en we staan rond 10u15 op. We besluiten om naar de Ópera te gaan, aangezien deze de komende dagen best wat dagen dicht zit. Onderweg stoppen we bij een terras om wat te eten en we bestellen beiden een Spaanse tortilla met ham en kaas en een jus d’orange. Het smaakt op zich prima, maar we vinden het een beetje een vreemde combinatie. Als we verder lopen komen we, per ongeluk, bij het oudste nog bestaande restaurant ter wereld. Het is in 1725 opgericht. We maken een fotootje en lopen verder. We komen langs de Markthal, waar we natuurlijk ook even binnen willen kijken. Helaas voor ons hebben we net gegeten, want het eten ziet er hier ook goed uit. Allerlei verschillende kraampjes met verschillende lekkernijen. Na een rondje gelopen te hebben gaan we weer door, we gaan hier nu toch niets eten. 


Bij de Ópera aangekomen, kunnen we alleen kiezen voor een Engelse audio guide, de toer met gids is alleen nog maar in het Spaans te boeken. We worden overal opgevangen door medewerkers, die ons zeggen hoe we moeten lopen. Het is bijzonder dat we op veel plekken mogen komen en ook op de stoelen en banken mogen zitten, maar niet in de zaal mogen komen. Gelukkig zijn we nog wel eens een beetje baldadig en konden we wel een balkon op glippen, om snel te kijken en wat foto’s te maken. Dan vervolgen we de officiële weg weer. Na een 45 minuten zijn we klaar met de rondleiding en gaan we weer verder op pad. 








We willen eigenlijk graag naar het Prado en het Thyssen museum. Dus nemen we een stukje de metro. We komen als eerste bij Thyssen uit en besluiten hier naar binnen te gaan. Hier zien we dat we een combi-ticket voor Thyssen, Prado en het Reina Sofia museum kunnen krijgen. En aangezien het Reina Sofia museum ons ook aangeraden was, besluiten we hiervoor te gaan. We lopen een tijd in Thyssen rond en zien behoorlijk wat schilderijen van erg veel verschillende kunstenaars. Natuurlijk ontkomen we niet aan Rembrandt, van Gogh, Picasso, Mondriaan, Kandinsky, Frans Hals, Cézanne, Matisse, Gauguin, Monet en vele anderen. Sommige werken spreken ons erg aan, anderen vinden we echt niet mooi. Als we verzadigd zijn, gaan we op zoek naar een eettentje. 

We lopen een stukje en worden eigenlijk door iemand een zijstraatje in gepraat waar een restaurantje zit. We lopen mee en er zitten best wat mensen. We bestellen een biertje en Jaap ziet iemand met een soort salade voor zich, wat er lekker uitziet. Als we de ober vragen wat dit is, blijkt het volgens de kaart avocado met gerookt vlees te zijn. We bestellen dit om samen te delen en we willen allebei 1 kroketje. Hij lijkt het wat weinig te vinden, maar even later komt de salade. Er zit inderdaad avocado onderin, in midden wat ei met mayonaise en nog iets, en bovenop gerookte zalm. Het smaakte heerlijk. Ook het kroketje erbij was prima, maar de salade was echt lekker. Na deze lekkere lunch (Monique neemt nog een kroketje als toetje) lopen we naar Prado.

Bij de ingang aangekomen blijkt dat we ons kaartje toch nog moeten ruilen voor een kaartje van Prado, dus gaan we in de rij staan. Bij binnenkomst vinden het beiden erg onoverzichtelijk. In het begin zien we veel christelijk geInspireerde werken, wat geen favorieten zijn van ons. Monique ziet de Mona Lisa hangen, die door een pupil van Da Vinci geschilderd is. En aangezien we bij Thyssen alles mochten fotograferen, maakte Monique hier ook een foto van. Maar dat bleek niet te mogen, hoewel de foto er niet afgehaald hoefde te worden. Na een tijdje lopen we naar de Nederlandse / Vlaamse vleugel. Aan de Nederlandse meesters is 1 zaaltje gewijd, de Vlaamse schilders (en veel van Rubens) hebben meer ruimte gekregen. Maar op de een of andere manier kunnen we ons hier niet echt vermaken. dus gaan we al vrij snel weer naar buiten. 
We pikken nog even een kerkje mee wat we gisteren van buiten hebben gezien, maar van buiten is het een mooier kerkje dan van binnen. En we blijven ons verbazen over alle "elektrische kaarsen". Hier wordt aan ons dus weinig verdiend. We besluiten om nog even lekker te relaxen in Park del Retiro, waar we op een terrasje neer ploffen en de voetjes even lekker omhoog leggen onder het genot van een smoothie en een cola. Na een tijdje lopen we weer naar het hotel, zodat we daar bij het zwembad nog even kunnen relaxen. Helaas is het water van het zwembad aardig koud, maar even op een ligstoel liggen is ook al fijn na zo'n culturele dag.


Tegen 21u00 lopen we naar het straatje waar we lekkere tapas kunnen eten. De specialiteit van het eerste restaurantje waar we binnen lopen zijn champignons. We blijven aan de bar staan, aangezien het zitgedeelte vol zit We bestellen samen een portie champignons en allebei een witte wijn. De champignons waren erg lekker en ook het wijntje smaakte prima. Hierna gaan we door naar het volgende restaurantje. We komen er niet helemaal uit wat hier de specialiteit is, dus we bestellen iets waarvan we denken dat het paprika's zijn. Het blijken een soort van gebakken pepers te zijn, de ene is gelukkig niet zo pittig, de andere is wel heel erg pittig. Toch smaakt het best prima. Hierna gaan we even wat drinken op een terras en komen met 2 mensen uit Californië aan de praat. We drinken een drankje en kletsen wat met ze. Zij gaan 13 landen in 3 weken doen, door overal 1 of 2 nachten heen te vliegen. Ze kwamen nu uit Wenen en gaan morgen door naar Rome. Die gekke Amerikanen toch, proberen gewoon zoveel mogelijk landen af te tikken en zo'n kort mogelijke tijd. 



Maar na het drankje gaan we op naar de churros. Een soort donut, maar dan langwerpig als een soepstengel. Er werd in deze vorm een beker gesmolten chocolade bij gezet en dan smaakt het erg goed. We hadden een portie gedeeld, dus allebei 3 churros en dat is ook wel voldoende. Het is aardig machtig. We drinken hierna nog 1 drankje, maar sommige terrassen sluiten al om 24u00, dus we moeten iets langer zoeken voor ene plekje. Uiteindelijk komen we in dezelfde Belgische kroeg uit als waar we met de Amerikanen hebben gebuurt. En dan wordt het weer tijd om terug richting hotel te gaan en nog even te bloggen. Morgen kunnen we hopelijk weer een beetje uitslapen en dan weer lekker fris op pad.

@ T&R: Jammer dat we niet op tv te zien waren, we zitten vanuit camera oogpunt rechts achter de goal. Maar misschien vinden we onszelf nog wel als we terug zijn. Want het was wel een belevenis om erbij te zijn :).


Dag 8: Madrid.

Vanochtend doen we het wederom rustig aan en rond 11u00 lopen we het hotel uit naar de metro. Voor vandaag staat het museum Reina Sofia op de planning. En verder willen we bij het monument kijken wat gemaakt is na de bom-aanslagen op station Atocha in 2004, de tropische tuin die in dit station ligt en nog een andere botanische tuin die vlakbij zou moeten liggen.

Onze zoektocht begint naar het Memorial Monument. We hebben al op meerdere plekken gelezen dat dit een lastig te vinden monument is. Als we buiten staan, zien we wel de buitenkant, maar je zou er ook in moeten kunnen. Iemand geeft de tip om blauwe deuren te zoeken. Na een tijdje vinden we deze, maar het monument is gesloten (we denken door onderhoud). Helaas voor ons, maar dan lopen we maar door naar de tropische tuin in het station. Deze vinden we iets makkelijker, maar is niet heel groot. Wel grappig om een stuk tropische tuin in een station te zien.





Aangezien we nog niet ontbeten hebben, gaan we eerst maar even ergens zitten voor een hapje en een drankje. Het wordt toast met kip, sla en tomaat en een broodje met een omelet. Dit is prima als ontbijt en als we het op hebben, lopen we naar het Reina Sofia Museum. Dit is vroeger een ziekenhuis geweest. Het gebouw zelf is vrij sober, maar het heeft zijn eigen vierkante binnentuin. Hier beginnen we op de 4e verdieping, waar een dakterras is. Daarna gaan we door naar de 2 verdieping, waar onder andere werken van Picasso, Dalí, Miró en Juan Gris. Voor de rest hing er natuurlijk ook erg veel, maar zowel Picasso en Dalí hebben zelf een eigen zaal, waarin dan wel 30 werken van ze hangen. En tussendoor hangen er ook werken van ze.



Het bekendste werk van Picasso wat hier hangt is Guernica, een erg indrukwekkend schilderij van 3,5 bij 7,5 meter. In de aanloop er naar toe hangen in de zaal ervoor veel schetsen die Picasso heeft gemaakt om uiteindelijk dit doek te kunnen maken. Helaas mogen in dit deel van het museum geen foto's gemaakt worden, dus kunnen we jullie hier niet mee verblijden. En als we terug kijken op de musea van gisteren en van vandaag is dit wel een museum dat het meest bij ons aansluit.

Op de begane grond waren nog een aantal tijdelijke tentoonstellingen, maar die konden ons iets minder boeien. Het ging over de Russische avant-gardekunst in verband met de internationale Dada-beweging. We hebben hier even rondgekeken, maar we waren inmiddels ook al aardig verzadigd door alle kunst. Uiteindelijk hebben we een uur of 2 rond gelopen en zijn we toe aan een biertje en wat te eten.

We gaan in eerste instantie op een aardig vol terras zitten, maar zien op de menu kaart alleen maar grote gerechten staan, dus lopen we iets verder. We komen bij een eettentje uit, waar ze al wat pintxos klaar hebben staan op de bar. We bestellen beiden een andere, Jaap heeft een soort huzarensalade en Monique zalm met krabsalade erin. Ook krijgen we bij het biertje een stukje stokbrood met ham en een zoete compote erover. Het smaakt ons allemaal erg lekker. Bij het tweede biertje krijgen we wat olijven, maar als we vragen of we nog zo'n lekker broodje mogen (met de ham, en Monique wil de kruidenkaas met zalm ook nog wel proeven), wordt het meteen op een bordje gelegd. Het smaakt wederom prima.


Als we alles op hebben, lopen we richting de botanische tuin. Hier slenteren we wat rond, gaan tussendoor even op een bankje zitten en genieten van het groen om ons heen. Het is wel jammer dat er weinig in bloei staat, op behoorlijk wat dahlia's, paprika's en pepertjes na. Na een tijdje hebben we het hier ook wel weer gezien en gaan nog even lekker naar het hotel. Het idee is om op het dakterras nog even lekker een biertje te drinken. Helaas is het daar extreem druk, dus dan drinken we ons biertje maar op de kamer en doen we daar even lekker de voetjes omhoog.









En vanavond gaan we naar de Hipster buurt, eens kijken of we daar ook lekker kunnen eten. Hier gaan we tegen 20u00 heen met de metro. Als we er aankomen is het al gezellig druk. We lopen een stukje en gaan bij een zaakje zitten, die brood met tomaat en Iberico ham aanprijst. We laten ons hiertoe verleiden en beiden smaakt ons goed. Ook krijgen we bij ons biertje nog een soort aardappelsalade en ook is erg lekker. Dan lopen we verder naar een volgend tentje. We gaan ergens in een eetcafe aan de bar zitten en bestellen een biertje, hier krijgen we een Spaanse omelet (soort aardappeltaart) bij. Dus ook als je hier alleen drankjes besteld, krijg je er een tapas bij. Na dit biertje gaan we verder op pad. We zien een leuk eetcafe waar aan de bar nog plek is. Hier bestellen we een biertje en een witte wijn en vragen we de kaart. We zien hier alleen grote gerechten op staan, dus laten we het bij een drankje. Een hele tijd later krijgen we een schaaltje met aardappel, gebakken ei en een sausje, wederom smaakt het ons goed. We bestellen nog een ronde drank en hier krijgen we patatas bravas bij. Dit is wederom lekker. 

Als laatste gaan we nog een cocktailbar in, we hebben inmiddels aardig wat gegeten, maar nog wel zin in een lekker drankje. En na een 2e cocktail gaan we rond 0u00 weer richting hotel. Het was een leuke avond in een gezellige buurt.




















1 opmerking:

  1. Wat sportief de ene dag op de fiets en dan een spannende wedstrijd,devolgende dag cultuur,en echt genieten van lekker eten en drinken.

    BeantwoordenVerwijderen