maandag 15 september 2014

Dag 11: Marrakesh

Vanochtend zijn we redelijk op tijd opgestaan. Een lekker ontbijt rond 8:30 en vervolgens een vol ochtend programma af te werken. We dachten de meeste zaken voor 12:00 te moeten bezichtigen omdat het daarna tot 15:00 dicht zou zijn. Dus we waren mooi op tijd bij het eerste Paleis. Hier zagen we bij de ingang dat het de gehele dag open zou zijn. Dus ons boekje was verkeerd.

Maar goed het paleis Bahia (einde 19e eeuw gebouwd) gingen we als eerste bekijken. Zoals vele toegangsprijzen was het ook hier goedkoop. 20 dirham (1,70) voor 2 personen. In Marrakesh is het wel veel drukker dus ook bij dit paleis liepen veel meer mensen rond dan we de afgelopen week hebben gezien. Ook grote reisgezelschappen dus meer gidsen die een groep iets aan het uitleggen zijn. Wij lopen rond en bekijken de vertrekken en tuinen op ons gemak. Toch zijn we binnen 20 minuten klaar. Leuk om te zien, voor deze prijs zeker geen probleem, maar niet heel erg bijzonder. Misschien zijn we de afgelopen week ook dusdanig verwend dat we er hier minder van opkijken. De drukte maakt de ervaring trouwens ook minder.


Vervolgens door naar Paleis El-Badi. Dit is een oud paleis waar eigenlijk alleen nog een ruïne achtig gebouw van over is. Het paleis is gebouwd in 1578. Wel zien we er heel veel ooievaars op de ruïne-muren zitten. In het paleis was een ruimte waar vandaag een expositie was begonnen van fotografen. Leuk om te zien maar had niks met paleis te maken.

Het was ondertussen al aardig warm geworden (32 graden). We hadden na het paleis de Saadian Tombs (uit de 16e eeuw en herontdekt in 1917) op het programma staan. Dit was een binnenplaats met graven van de Saadi familie met ongeveer graven van 60 generaties. Indrukwekkend om te zien, zeker de graven van de familie-leden die in een soort mausoleum liggen.

Na de graven zijn we op zoek gegaan naar de Bab Agnaou poort om de medina in te komen. Dit zou de mooiste poort van deze medina moeten zijn. Hier zijn we naartoe gelopen op de foto gezet en we zagen daar we een hop-on hop-off bus voorbij komen en de hebben we dan ook maar genomen.

Veruit de duurste "attractie" die we hebben genomen. Ruim 10 euro per persoon. We hebben de bus genomen naar de Majorelle tuin. Voordat we bij de tuin uitkwamen hebben we een hapje gegeten en zijn daarna in de hitte naar de tuin gewandeld. De Majorelle tuin is ontworpen door de Franse schilder Majorelle. Erg mooie en rustgevende tuin om doorheen te wandelen. De moeite zeker waard.
Daarna zijn we terug gewandeld naar de plek waar de hop-on/hop-off stopt. Hier zijn we in een andere buslijn gestapt waardoor we ook een heel andere deel van Marrakesh hebben gezien. Golfbanen, dure resorts, dromedaris wandelingen en nieuwbouw. Niet echt bijzonder en vooral zonde van de tijd. We konden de voeten wel even rust gunnen. Na de 45 minuten durende rit zijn we bij hetzelfde punt in de andere bus gestapt en hebben alsnog de andere route gezien. Ook deze was niet echt bijzonder.

We zijn uit de bus gestapt bij het centrale plein "Jemma El Fna" en zijn naar het Riad gelopen waar we gisteren niet terecht konden omdat ze daar een lekker koud biertje hadden. Hier kwamen we ook Tim en Brigitte weer tegen en hebben even gekletst.

De biertjes waren nog van het huis vanwege de wissel van Riad. Ook de eigenaresse kwamen we tegen, een Nederlandse vrouw.

Na de biertjes op pad om wat te gaan eten, deze keer hebben we een eettentje gekozen vlak bij ons Riad, waar we al verschillende keren voorbij zijn gelopen en waar de host ons ook al die keren naar binnen heeft proberen te krijgen. Hij was blij dat we nu echt kwamen eten. We hebben hier lekker gegeten, alleen om natuurlijk zoveel mogelijk te verdienen was het tempo wel erg hoog. Dus we waren na 40 minuten weer buiten met een voorgerecht en hoofdgerecht achter de kiezen. Het heeft ons in ieder geval goed gesmaak.

Na het eten nog even een rondje over het plein gewandeld waar het alweer aardig druk was. Op dit plein staan veel kraampjes waar je sinaasappelsap kunt krijgen. Gisteren heeft Monique een andere kraampje gekozen dan waar Jaap naartoe wilde lopen, dus de eigenaar was daar niet blij mee. Toen we bij het andere kraampje stonden was ie nog aan het gebaren en het laten zien dat ie er niet blij mee was. Hij wist ons vanavond nog te herkennen en ging er weer op door. Uiteraard niet echt een manier om ons over te halen, maar goed. Provoceren en nogmaals bij zijn concurrerend kraampje iets bestellen hebben we niet gedaan, niemand had dorst. Anders....!

Maar goed, na een wandeling over het plein vonden we het goed geweest en was het tijd om terug naar het Riad te gaan, de blog te typen en naar bed te gaan. Morgen moeten we op tijd weer op om de bus te nemen.

@ Chris & Annie: Het blijft inderdaad een mooie reis om te doen, maar weinig schnitzels hier. ;)

@ Ad & Henny: De temperatuur in Nederland klinkt ook goed, vandaag was het hier toch wel erg warm. Lukken de voorbereidingen voor Parijs een beetje? Dat komt natuurlijk ook dichterbij. We zijn nu wel benieuwd of jullie echt het Elyssee in gaan... :)

@ Appie & Trix: De kruidenstalletjes blijven er spectaculair uitzien, zeker als er van die mooie punten opzitten. Het ruikt er ook lekker. Hopelijk genieten jullie ook van bovenstaande kiekjes (zonder kruiden ;) )

4 opmerkingen:

  1. Gisteren niet gereageerd want ik was druk met van alles en nog wat, wel enorm genoten van jullie mooie verhaal en foto's even als vadaag. Jammer dat de bustoer tegen viel maar de foto's van de tuin zien er geweldig mooi uit. Morgen weer veel plezier en een dikke knuffel van mij Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je al zoveel fantastische dingen hebt gezien wordt je ook kieskeurig in dingen die je dan ziet. Maar voor ons is her fantastisch waar jullie ons van laten meegenieten. Dikke knuffel voor jullie. Theo

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha, ha, ....jullie kennen ons toch...veel natuur,- én architectuuropnames vinden we prachtig zeker als dit vanuit 'de luie stoel' gevolgd kan worden !! Bovendien is het ook een hele prettige afwisseling om voor ons BNers tussen de foto te spotten !!
    Krijg wel de indruk dat jullie minder onder de indruk zijn van Marrakech tov de andere steden maar dat kan een vergis zijn dus
    wensen we jullie een hele prettige voortzetting én blijven poep-nieuwsgierig naar het vervolg....liefs Albert en Trix

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wederom genoten van alles wat jullie zien en beleven en wat grappig zoveel blauw tussen het groen in het park, en zoveel tentjes waar je eten kunt . Jammer dat jullie de hop-on-off bus hebben genomen in plaats van achter in de laadbak was leuk geweest voor de foto. We wensen jullie morgen weer een mooie dag. Liefs C&A

    BeantwoordenVerwijderen