donderdag 7 september 2017

Dag 6: Sarapiqui

Aangezien we leuke reacties op de filmpjes krijgen, hier nog een filmpje die we eergisteren van een luiaard gemaakt hebben en van een slingeraap. Het blijven allebei leuke beestjes.


Hieronder een gemonteerd filmpje. Leuk om te doen....!

Het is de afgelopen nacht gelukkig wel wat afgekoeld op de kamer, aangezien alle ramen bijna open stonden met horren ervoor. Toch blijft de luchtvochtigheid hier hoog en is het daardoor al snel plakkerig. We hebben de hoop al opgegeven om de hele dag lekker fris en fruitig te ruiken, maar toch doen we in ieder geval 1 keer per dag een poging ;).

Onze dag begint zoals elke dag met een ontbijtje. Het is hier in buffetvorm, maar je krijgt wel een vers eitje naar keuze en we kiezen beiden voor de scrambled eggs, met wat toast, fruit, sap en yoghurt is het een prima begin van de dag. Onze gids voor vandaag, genaamd Ronald, eet ook een ontbijtje en om 9u00 vertrekken we. Het is al goed warm en goed broeierig. Al zonder veel te doen zweten we als een otter. Allereerst kijken we in een boom vlakbij onze kamer.  Vrij hoog in deze boom zit een 3 tenige luiaard met een jong erbij. Ronald heeft een goede verrekijker op standaard bij zich en kan op deze manier de beelden goed scherp stellen, zodat wij het ook goed kunnen zien. Dit is toch een mooi begin van de wandeling. 

Daarna steken we de hangbrug over, waar we gisteren maar tot de helft mochten lopen. Aan de andere kant van de rivier ligt ook een stuk gebied van de lodge, maar daar wordt aangeraden om alleen met gids te lopen. In onze bijna 2 uur durende toer leren we veel van de omgeving en zien we aardig wat dieren. We zien wederom een luiaard in een boom, maar deze lijkt wel iets actiever. Ook ziet Ronald een soort doorzichtige kikker aan de onderkant van een blad. Met zijn verrekijker en flink ingezoomd was het nog lastig om deze te zien. We komen allerlei mooie plantensoorten en bomen tegen, waarbij Ronald ons genoeg kan vertellen.






Ook komen we mooie vlinders tegen, op de foto hieronder een glasvlinder. Deze heeft aardig doorzichtige vleugels en was erg mooi om te zien. We komen uit bij een 300 jaar oude boom, waarin aardig wat spinnen en hagedis soorten hun onderkomen hebben. 


Ook hier zien we andere bomen uit deze boom groeien en de wortels zijn erg breed. Bomen hebben hier relatief korte wortels, aangezien de meeste voeding redelijk dicht aan de oppervlakte zit. Vandaar dat veel bomen hun wortels redelijk op de grond hebben liggen, wat het leuk lopen maakt. 
We poseren nog even voor een foto en dan wordt Ronald door een soort bullit ant (vrij vertaald kogelmier) gebeten. Hij had ons hiervoor nog voor deze beestjes gewaarschuwd. Ze zien eruit als mega mieren en schijnen aardig giftig te zijn. Vooral als het een eerste beet is, schijnt het behoorlijke tijd pijn te doen. De variant waar Ronald door gebeten is, in zijn bovenarms, is hier familie van, maar schijnt minder heftig te zijn. Toch lijkt hij er aardig wat last van te hebben, maar wil de toer niet afbreken. Wat we trouwens nog niet vermeld hadden: we zijn de enige 2 die deelnemen aan te toer, dus we hebben een privé gids. 






Hierna spotten we nog wat blue jeans kikkers, de rode met blauwe pootjes en de poison dart kikkers, de groen met zwarte. Beiden zijn kleine kikkertjes, maar de groen met zwarte zijn iets groter dan de rode met blauwe pootjes. Maar beiden zijn leuk om te zien, maar ook giftig. We hebben er dus maar geen aangeraakt. Helaas zien we geen slangen, hier hadden we nog wel een beetje op gehoopt.




Ronald wil ons graag nog wat vleermuizen laten zien, dus lopen we nog een stuk een andere kant op. Hij laat ons al wel zien waar vleermuizen 'wonen', ze maken een soort van tent van bladeren, waar ze onder gaan hangen. We lopen nog een stukje verder en dan laat hij ze zien. Het lijken net katoenbolletjes, met oren en ogen. Erg leuk om te zien. Als we de brug weer overgaan, zien we nog wat vogels en een leguaan. Ook zien we heel vluchtig een toekan, met een zeer mooie gekleurde snavel, maar helaas vliegt die snel weg en zien we hem niet meer. Hier scheiden onze wegen zich. 




Het is ongeveer 11:00 en we besluiten om even bij te komen en af te koelen in het zwembad. Jaap zit lekker in de jacuzzi en Monique besluit om nog wat baantjes te trekken. Na een half uurtjes gaan we ons weer aankleden, want voordat we naar de chocolade toer gaan, willen we nog een klein hapje eten. Aan de kant van de weg zit een tentje, waar ze helaas alleen maar Spaans spreken. Maar ze hebben prima eten en koude frisdrank. Ook ligt het vlakbij waar we de chocolade toer gaan doen. 
Nadat we er al een keer aan voorbij waren gereden, stoppen we nu wel bij een jongeman die naar ons zwaait. Waar we een weg verwachten om in te gaan, is het een soort parkeerplaats en lopen we verder. We lopen over het terrein van de familie, het is namelijk een familiebedrijf. 


En niet om chocolade te maken, maar om toets te geven en mensen inzicht in het proces te geven en ze hierin te kunnen laten leren. We krijgen uitleg over de verschillende cacao bomen, vruchten, hoe schimmel de vruchten bederft, hoe de bomen gekweekt worden, etc. Onderweg zien we nog wat hagedissen, kikkers en vogels. We lopen naar een plek die overdekt is en waar een meisje al voorbereidingen aan het treffen is.

Als eerste mogen we proberen om een vrucht open te maken. De buitenkant is erg hard en we hebben als gereedschap alleen een blok hout. Jaap heeft de eer om dit uit te vogelen en na een paar aanwijzingen, slaat hij de vrucht op het hout doormidden. Dan mogen we hetgeen wat om de bonen heen zit, een zachte witte substantie, proeven. Dit smaakt erg zoet, maar zeker niet naar chocolade. We mogen ook de boon proberen te eten, beiden vinden we dat dit erg bitter smaakt, maar het is niet heel erg smerig. 
Dan laat hij het proces van fermenteren zien en hoe de bonen smaken als ze gedroogd zijn. We mogen beiden ook daarvan een boon proeven, en dit smaakt al meer naar chocola, maar vooral ook nog bitter. Er wordt voorgedaan hoe de schilfertjes die om de bonen heen zitten gescheiden kunnen worden van de bonen, dit doe je door het langzaam van een kommetje in een ander kommetje over te gieten, terwijl je met een bananenblad wappert. Door het wapperen verplaatst de lucht en vliegen de schilfertjes, die bijna niets wegen, een andere kant op. Hierdoor blijven de bonen over en gaan de schilfertjes eruit. De bonen worden daarna gemalen, met een warme steen. Er wordt wat suiker door gedaan en dit morgen we ook proeven. Het smaakt nu al naar chocola. 
Daarna wordt het met een apparaatje nog beter vermalen en wordt er heet water op gegoten, zo wordt het chocolademelk. Ook dit mogen we proeven en naar eigen smaak maken met andere ingrediënten (zoals melkpoeder, suiker, vanille, peper, nootmuskaat, kaneel, etc.) We proeven ook nog een wat dikkere vloeibare chocolade, de melk en pure variant, die ons beiden goed smaken. Alleen na een paar lepeltjes hiervan heb je ook echt genoeg gehad. Als laatste mogen we chocolade proeven die zij gemaakt hebben en die uit de fabriek komt. In de zelfgemaakte chocolade zit meer een cacao smaak en het lijkt of er kleine stukjes inzitten, beiden vinden we deze lekkerder. We nemen 2 stukjes mee om de komende dagen nog even terug te kunnen denken aan deze toer. Ook hier werd er met veel enthousiasme verteld en ook deze toer was erg leuk om me te maken. 

We rijden nog even naar het stadje, maar gaan daarna weer terug naar de lodge. Hier drinken we samen een biertje, waarna Jaap hard aan het werk gaat met bovenstaand filmpje en Monique nog even een half uur gaat zwemmen. Straks eten we hier bij de lodge, ze hebben een pizzeria met een houtoven waar ze schijnbaar lekkere pizza's maken. En morgen op naar Bajos del Toro.



@ Ad & Hennie: het enige wat we van de orkaan meekrijgen is wat we op het nieuws zien. En tot nu toe hebben we hier wel echt geluk met het weer. We zien de zon veel, soms met wat bewolking en de buien lijken tot nu toe mee te vallen. De keren dat het hard regende / onweerde hoefden we even niets of was het nacht.
@ Theo & Ria: fijn dat jullie met ons meegenieten, hopelijk is dat vandaag weer het geval.
@ Karen: het is een zeer mooie reis! Elke keer zijn we weer benieuwd wat het volgende ons brengt, maar leuk dat je meeleest!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten