woensdag 19 oktober 2016

Dag 7: Imbali Safari Lodge - Swaziland

Het 2e deel van gisteren staat bij dag 6 erbij geschreven, voor de liefhebbers.

Vanmorgen krijgen we weer om 5u00 onze wake up call. Als we de gordijnen open doen, zitten er een paar aapjes op een meter of 10 bij ons vandaan. Ze klimmen een beetje in de boom voor ons huisje en lijken het wel naar hun zin te hebben. En als we naar buiten lopen zien we een steenbokje ons nieuwsgierig aankijken. We drinken een kopje thee in de lobby en gaan als eerste op pad. Vandaag zijn we maar met z'n tweeën (en Toni) om de gamedrive te doen, aangezien onze Duitse metgezellen van de afgelopen dagen op tijd willen vertrekken vandaag. We kunnen vandaag dus precies doen wat we willen en hadden gisteren al aangegeven graag nog wat neushoorns te willen spotten en een leeuw. Helaas zijn de leeuwen al een aantal dagen niet in het zicht geweest en de rangers weten niet waar ze zitten. Maar die neushoorns kunnen we wel proberen. Ook geven we aan niet meer voor impala's te willen stoppen, aangezien we die al wel genoeg hebben gespot.

Jaap mag als eerste voorin naast Toni zitten. Helaas miezert het wat, maar dit mag de pret niet drukken. Toni geeft aan dat we als eerste nog eens proberen om de luipaarden, die we gisteren in het donker gezien hebben, nog eens te spotten. We zijn als eerste weg en volgens hem is de kans groot dat ze er nog zitten. Dus we gaan redelijk vol gas op pad. We keuvelen wat met elkaar, als we opeens rechts van ons iets in een flits zien: Het blijkt een cheeta te zijn. Ze loopt redelijk van ons weg en lijkt totaal niet op haar gemak. Toni probeert achteruit wat met haar mee te rijden. We zien haar redelijk goed, helaas lukt het alleen minder goed om haar op de gevoelige plaat te leggen. Maar wat een mooi begin van de dag. Toni alarmeert de andere rangers. Een was dichtbij genoeg om nog een glimp op te vangen, de rest heeft haar wel proberen te zoeken, maar hebben haar niet meer gevonden.


Op naar de luipaarden en hopen dat zij nog op het plekje van gisteren zitten. Als we bij de boom aankomen, zitten er 2 jonge luipaarden in de boom. Ze zijn lastig te zien. Als Toni dichterbij komt, lijken ze hiervan te schrikken. Eerst gaat het ene luipaard op de boom, op zoek naar een ander plekje. Als er nog meer auto's aankomen, gaat ook het andere luipaard weg uit de boom. Moeder laat zich niet zien, maar we zien onder de boom wel een hyena lopen. Waarschijnlijk was de stress van de hyena en van ons als kijkers hun teveel, waarop ze beiden weg gingen. Maar we hebben ze wel maar weer mooi gezien.


We rijden verder, op zoek naar neushoorns. We komen een groepje kudu's tegen. Erg mooie dieren om te zien, ook al hebben we ze vaker gezien de afgelopen dagen. Ze hebben een erg mooi gedraaid gewei. We spotten nog wat vogels in een boom, die erg mooi aan het fluiten zijn. Toni heeft een app op zijn Ipad, waar bijna alle voorkomende vogels op staan, met afbeelding en het geluid wat ze maken. Dus ook als we de vogels niet zo goed kunnen zien, kan hij er wel een afbeelding van laten zien.


We laten de vogels met rust en stuiten op een giraf. We rijden er bijna aan voorbij, aangezien hij erg mooi en stil staat. Hij blijft ons verdwaasd aankijken en Toni vermoed dat er meer in de buurt zijn. Als we voor ons uitkijken, zien we inderdaad een stuk of 6 staan. Ze grazen wat aan de bomen en kijken nieuwsgierig naar ons. Wat blijven dit toch ook mooie beesten. Iets verder komen we nog een moeder met jong tegen. Ook zij kijken ons aan en lopen langzaam weg van de weg.


We vervolgen onze weg en rijden langs een kudde wildebeesten (oftewel gnoe's). Ze zijn rustig aan het grazen en lijken weinig last te hebben van onze aanwezigheid. Toni spot een stukje verder wat aasgieren, dus rijden we die richting op. Ze doen zich tegoed aan het karkas van een buffel. Terwijl we hiernaar aan het kijken zijn, horen we harde voetstappen. We kijken de andere kant op en er komt een kudde van 6 neushoorns voorbij gedraafd. Er zitten een aantal jonkies bij. Wat ontzettend tof om ze zo voorbij te zien rennen. Helaas zijn ze vrij snel weg en mogen op dat stuk niet offroad.


We rijden een stukje verder op zoek naar een plekje om een kopje thee te nuttigen. Als we naar links kijken, zien we opeens een neushoorn moeder met haar kind. Ze staan rustig een beetje te grazen. Hier kunnen op ons gemak naar kijken, terwijl ze dit doen. Toni besluit om de jeep iets naar achter te zetten, zodat we ze goed kunnen zien tijdens ons kopje thee. We kunnen inderdaad nog even naar ze blijven kijken, maar de kuieren langzaam weg. Wat een ochtend tot nu toe!


Na de thee rijden we verder. We zijn nog geen 5 minuten onderweg of we komen een kudde buffels tegen, een stuk of 20. Ze lijken op pad te zijn naar een andere plek, maar lopen erg rustig. We wachten even en zien ze de weg oversteken. We laten ze met rust en gaan verder. We zien een aantal zebra's staan, die even mooi poseren voor een foto. Even later zien we nog een volwassen Sable Antilope staan, deze is in tegenstelling tot gisteren bijna zwart in plaats van bruin. Hij is een beetje verlegen en schuilt wat achter een boom.


We komen nog een drietal buffels tegen, waarvan er 1 erg chagrijnig kijkt. We denken dat hij z'n kopje koffie in de ochtend nog niet heeft gehad en daarom zo boos doet. We besluiten hem verder met rust te laten, om zijn dag niet verder te verpesten.

Bovenin de boom zit een arend, volgens Toni een zeer bijzondere variant. We komen nog een paar buffels tegen, die wat beter gezind zijn. Als we langs de boom rijden waar we vanochtend de luipaarden zagen, zijn zij nergens meer te bekennen. Wel zien we ontzettend veel gieren in en om de boom heen. We vervolgen onze weg naar de lodge, waar we afscheid nemen van Toni. We hebben een geweldige tijd met hem gehad, en zeker de gamedrive van gistermiddag en vanochtend waren spectaculair. Ook de spanning rondom het zoeken van een dier is leuk om mee te maken.


Na het ontbijt vertrekken we naar Swaziland. Terwijl we het Krugerpark uitrijden, worden we uitgezwaaid door wat buffels, giraffen, impala's, kudu's, duikers en aapjes. De rit naar Swaziland gaat een uurtje of 6 duren. In Hazyview stoppen we om iets te eten en verder gaat onze reis zeer voorspoedig, met mooie vergezichten van bergen. We hebben zelfs maar een kwartier nodig om Swaziland binnen te komen. We worden vriendelijk ontvangen in de lodge en drinken een lekker biertje terwijl we bloggen.

@ Wendy: Die steenbok was zeker op tijd! Net als wij ;) Maar het was erg makkelijk opstaan met zo'n gamedrive in het vooruitzicht en de goedemorgen van de steenbok :)
@ Ria & Theo: Zowel de Nyala als de Bushbuck zijn een soort antilopes. We hebben een heel mooi boekje waarin de meest voorkomende dieren van Krugerpark voorkomen. Erg handig als je het niet zeker weet ;) En die Cheeta was inderdaad erg tof!! Wel wat luguber dat hij zo'n impala eet, maar dat schijnt erbij te horen.
@ Annie & Chris: Zowel de schildpadden als de aapjes zijn altijd leuk om te zien! En we hebben inderdaad nog veel meer gezien!!
@ Appie & Trix: De cheeta eet inderdaad bijna het netste van alle roofdieren. Ze ging zeer vakkundig te werk! En de selfies gaan wel weer komen, hoop dat er morgen weer 1 opstaat :).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten