zondag 8 oktober 2017

Zarzo

Zaterdag 7 oktober was het tijd om ons 15 jaar samen te vieren. Hiervoor hebben we Zarzo uitgekozen in Eindhoven. We zijn hier nog niet eerder geweest, maar hebben van verschillende kanten goede verhalen gehoord. Dus dit moeten we zelf maar eens gaan uitzoeken.

De reservering stond voor 18:30, wat aan de vroege kant, maar goed. We lopen iets later binnen en zijn de eersten. We krijgen in plek in de serre. Meteen wordt wat ingeschonken en kiezen we champagne als aperitief. Hierbij kiezen we ervoor om naast de gebruikelijke amuses ook ieder 2 oesters te bestellen.

Vrijwel meteen komt de eerste amuse, deels om de smaakpapillen op te starten en deels voor hun om te testen in hoeverre Jaap deze kaas weet te waarderen zodat ze in de andere gerechten er rekening mee kunnen houden.

De amuse met schaapskaas is niet slecht, maar sterkere kaas is niet wenselijk. De andere amuse is een schuim van erwten met daaronder passievrucht. Een lekkerdere amuse dan de kaas. Dan vervolgen ze met de oesters. Deze smaken erg goed.

Na de oesters komen de volgende amuses. Van één ervan hebben we geen foto omdat we dit meteen moesten opeten vanaf een plateau. Dit was karnemelk ijs in een zakje van (iets). Dit was een erg lekkere frisse amuse, hierbij kregen we blaadje sla met kip. Dit was lekker knapperig en fris.

Daarna kwam een bloody mary in een stenen "bolletje" (zie foto). en daarbij brood om te dippen in crème fraiche en mierikswortel. Ook dit was lekker, helaas was dit de laatste amuse, dus hierna zouden we beginnen met de eerste gang.

De eerste gang was mossel, mandarijn en bleekselderij. De bleekselderij was in het stikstof gehouden waardoor daar een soort crumble ijs ontstond. Dit was een apart begin, maar zeker erg lekker.

De tweede gang was langoustine, zolderspek en zuring. De langoustine was licht opgewarmd waardoor de smaak anders is dan we normaal thuis gewend zijn. Het was in ieder geval erg lekker.

De derde gang was buikspek, Anna Dutch Gold Caviar en tuinkers. De buikspek was erg lekker, zeker met de kaviaar en ook de puree eromheen was erg lekker.

De vierde gang  was zwezerik met peer en mierikswortel. Op de zwezerik hadden ze een soort croutons die het was knapperig maken. De zwezerik zelf was erg zacht. Een van de betere zwezeriken die we de afgelopen tijd gehad hebben.

De vijfde gang was een totaal rode ossenhaas, met cantharel en knolselderij. De ossenhaas was top, zie foto. Supermals en zacht van smaak.

Het nagerecht was komkommerijs, met cantaloupe meloenschijven en pompoenpit. Eigenlijk vinden we komkommerijs altijd erg lekker en dat was hier ook weer het geval.

Tenslotte natuurlijk de koffie/thee met lekkernij. De lekkernijen waren bijzonder en lekker. Ze hebben zich er niet makkelijk vanaf gemaakt met voor de hand liggende snoepjes.

Ik durf de wijnen niet meer te noemen, in ieder geval zat er een sherry bij die iets zoeter was dan vorige week bij De Kromme Dissel. Hierdoor ook wat lekkerder, maar het blijft niet ons drankje. De wijnen waren lekker, maar ook niet meer dan dat. Goede keuze, maar geen opvallende WOW-wijnen.

De bediening deed z'n werk goed. Bijschenken van dranken op tijd, vriendelijk, professioneel en attent. Ze deden hun werk in ieder geval goed en waren prettig in de omgang.

De inrichting van het restaurant was een combi van industrieel en eenvoudig restaurant. Tafels zonder tafellakens, waardoor het zeker minder formeel overkomt. Wij zaten in de serre met grote ramen waar je door naar buiten kunt kijken, verder kun je ook beneden zitten in de "kelder" en daar heb je zicht op de keuken. Misschien een volgende keer. Maar het zag er goed uit. Lastig voor personeel dat ze elke keer met de gerechten de trap op moesten lopen naar de serre, maar gelukkig niet ons probleem.

Kortom we hebben een goeie avond gehad in een restaurant waar we zeker nog vaker gaan komen. De bediening prettig, joviaal en vriendelijk en voortreffelijk eten.

Eten: 8
Wijn: 8
Bediening: 8,5
Inrichting: 8,5















zaterdag 7 oktober 2017

De Kromme Dissel

Zaterdag 30 september zijn we weer met Theo en Ria naar De Kromme Dissel gegaan.  Dit was een last minute beslissing maar gelukkig was er nog een tafeltje vrij in het bijzaaltje.

We werden hartelijk ontvangen, voor de vierde keer dit jaar. We werden naar de tafel gebracht en daar kozen we voor een aperitief en kwamen de amuses. Helaas voor ons was de wereldreis van de amuses nog steeds Zuid-Amerika, en die hadden we al een keer gehad. Gelukkig waren ze de vorige keer heerlijk en dat was deze keer ook weer het geval.

Dus met een rustige start van 4 amuse rondes werden we voorbereid op een avond heerlijk eten. Wat betreft de menu keuze kozen we voor het 6-gangen menu.

De eerste gang was gerookte snoekbaars, met sambal van kippenlever, aardpeer en passievrucht. Met voor de de wijn van het wijnarrangement: 2015 Barbazalle, Cottenra uit Sicilie Italie.
Dit was een lekkere eerste gang.

De tweede gang was een pompoensoep met inktvis, mosselen, scheermes en garnalen.
De wijn: Manzanilla Sherry, Alvaro Domecq uit Spanje. Dit was op zichzelf geen lekkere sherry en met het gerecht werd het wel iets beter, maar voor iedereen geen topkeuze. Wel een bijzondere keuze van de sommelier. Het gerecht was lekker, maar het minst bijzondere gerecht van de avond.

De derde gang was Schol met gerookte paling, stoofvlees van Iberico varken, largo di Collonata, bleekselderij en beure blanc saus met citroen.
Wijn: 2016 Beaujolais Blanc, Chateau de Pizay uit Frankrijk.
Dit was een lekker gerecht, heerlijke smaken.

De vierde gang was de topper van de avond samen met de vijfde gang. Het was Japanse Wagyu, shabu shabu,, wonton en steak.
De wijn was een lekkere 2015 Bourgeuil rose, Y. Amirault uit Frankrijk.
Deze verschillende Wagyu bereidingen was echt voortreffelijk.

De vijfde gang was Wilde eend met pastei gevuld met eenden-rilette, olijf, geroosterde witlof en sinaasappel.
De wijn: 2015 90 Minutes, Trossos del Priorat uit Priorat Spanje, 90 minuten van Barcelona.
Ook dit was een heerlijk gerecht. De eend was perfect rood, mals en heerlijk op smaak.
De wijn hadden we al vaker gehad bij de Kromme Dissel, maar is een lekker wijn.

De zesde gang, het nagerecht was een Taartje van Walnoot, salade van peer en een sorbet van bosbessen.
De wijn: Torrontes de Otono, Bodega El Porvenir uit Valle de Cafayate Argentinië.
Een lekker nagerecht, maar helaas geen WOW.

Al met al hebben we een avond weer heerlijk gegeten zoals we eigenlijk altijd heerlijk eten bij de Kromme Dissel.

De bediening was eindelijk weer eens ouderwets. Deels nieuw en deel oude garde, en deels 1 keer eerder gezien. Maar eigenlijk was iedereen nieuw een goede aanvulling op het team, en van de bestaande bediening hebben we eigenlijk al sinds we er komen goede ervaringen.

Ze waren attent, speels genoeg om een geintje uit te halen, en professioneel genoeg om ervoor te zorgen dat alles in de gaten werd gehouden. Dus na een paar keer een dipje, eindelijk weer op oude niveau.

Wat betreft de duur van de avond, we waren redelijk op tijd, maar we liepen als laatsten naar buiten.Tussen sommige gerechten was het best lang wachten, gelukkig geen probleem, maar duurde soms lang. Normaal komt de chef aan het einde nog even aan tafel, dit was (misschien doordat we erg laat waren) deze keer niet het geval.

De wijnen waren weer lekker, de sherry het minst en 1 wijn die we eerder al hebben gehad.

Het was wederom weer een succes. Jammer dat er geen plek meer was een in de "hoofdzaal" maar we hebben er niet minder lekker De Kom gegeten.

Eten: 8,5
Wijn: 8
Bediening: 10
Inrichting: 8