dinsdag 5 september 2017

Dag 4: Tortuguero

Vandaag gaan we twee keer op pad met onze gids. De eerste trip is om 8:30. We staan dus mooi op tijd op zodat we rond 7:15 aan de ontbijttafel zitten. We kiezen beiden de crêpes met yoghurt, fruit, muesli en honing. Dit is een lekker begin van de dag. 

Na het ontbijt pakken we de spullen bij elkaar die we mogelijk nodig hebben tijdens onze eerste trip. Het voornaamste is de regenjas want het kan hier nogal tekeer gaan. Afgelopen nacht heeft het flink geonweerd en behoorlijk hard geregend. Het moment dat we in onze open boot stappen is het droog en we hopen dat dit aan zal houden. Maar met de ervaring van gisteren hebben we er weinig vertrouwen in. We hebben onze verrekijker, camera en goede zin bij elkaar en we gaan op pad.

We gaan eerste naar de entree, een post aan de rivier. Hier krijgen we onze entreebewijzen en dan kunnen we verder het Nationale Park Tortuguero in. We varen rustig over de brede rivier die ons al af en toe wat dieren laat zien. Voornamelijk vogels op een behoorlijke afstand. We zien als eerste een reiger (Yellow Crowner Night Heron) en daarna zien we in de verte 2 “Bat Falcons”. Hier is onze gids erg enthousiast over aangezien hij ze niet vaak schijnt te zien. Helaas zitten ze erg ver weg en zien we het eigenlijk niet zo heel goed. Nu komt wel de verrekijker al goed van pas, zodat we ze toch nog iets beter kunnen bekijken, maar heel goed is het nog steeds niet.



We varen door en we gaan al snel van de grote rivier af en gaan meer over de smalle waterwegen waar we de Amerikaanse Slangenhalsvogel (vrouwtje en iets verderop een mannetje, Anhinga Amerikana).  Bij het mannetje zit in het water een zoutwater schildpad, waarvan we alleen de kop kunnen zien.


We horen al de hele tijd brulapen, alleen laten ze zich in eerste instantie niet zien. Maar dan zien we er hoog in de boom opeens 2 achter elkaar. Helaas hebben we ze slecht op de foto gekregen.


Dan zien we een erg groene leguaan, het valt bijna niet op, maar een erg mooi felle kleur om te zien.


Verder zien we nog een specht in gevecht met een kleinere vogel. De specht is er niet echt van onder de indruk. 


Dan zit er op een tak een Jezus salamander. De naam krijgt ie omdat ie over het water kan rennen. Helaas zit deze stil. 


Daarna zien we nog een toekan, deze zien en horen we trouwens regelmatig. 









Tot slot zien we nog een paar kleine kaaimannen(tjes) die vredig op een struik in het water zitten.




Na 2,5 uur varen gaan we terug richting de lodge. We hebben redelijk wat dieren gezien, maar helaas niet allemaal goed voor op de foto. Gelukkig heeft de verrekijker het voor ons in ieder geval zichtbaarder weten te maken. Ook het zijn in dit regenwoud was op zichzelf al een heerlijke actie. Hoe smaller de waterweggetjes worden hoe vrediger het eruit ziet. Af en toe een andere boot met toeristen, maar het is allemaal redelijk rustig. Ook af en toe een groepje kajakkers. En als dan de motor van onze boot uitstaat en je alleen de geluiden van de dieren om je heen hoort, maakt dit alles samen een erg mooie ervaring.



Gelukkig is het de hele ochtend droog gebleven en zowaar kwam de zon er soms nog even tussendoor. 

Als we terug bij de lodge aankomen willen we in eerste instantie het regenwoud achter ons hotel in, maar na 10 minuten wandelen draaien we weer om. We gaan lekker lunchen om daarna klaar te staan om rond 14:15 wederom in de boot te stappen om de tweede tour van vandaag te doen.

De tweede tour gaat de andere kant van de rivier op. We zien meteen in een aftakking van de rivier een boom met mini vleermuizen. Er hangen er ongeveer 12 aan de boomtak. Iets verderop horen we apen. We varen een klein beetje door en zien daar slingerapen. We bekijken ze even en maken wat foto’s. Dit is wederom een uitdaging. Ze zitten op ongeveer 50 meter hoog in de bomen en de camera heeft het er maar moeilijk mee. 


We vervolgens onze boottrip en zien al snel een kleine leguaan, als we iets verder doorgaan spotten we 2 leguanen in een struik. De kleinste wordt eruit gejaagd door de grotere. Territorium verdedigd zullen we dan maar zeggen. 


Dan zien we nog een brulaap in de boom zitten.


We varen door en komen uit bij de monding van de rivier in de Caribische zee. Eigenlijk loop de rivier een groot deel parallel aan het strand met ertussen ongeveer 300 meter bos. Aan het “einde” mondt deze uit in de zee en bij dit punt stoppen we en keren we om. De andere kant van de rivier is nu aan de beurt.



Als we terugvaren zien we Great Green Macaw, een groene grote papegaai. Er zitten er in een aantal in de boom te snoepen van de vruchten. 



Als we doorvaren zien we vervolgens een Purple Gallinule, een mooie vogel, maar helaas niet heel goed op de foto gekregen.



We zien ook een ijsvogel (Kingfischer) en deze vliegt elke keer voor ons uit naar een nieuwe boom. Hier zit ie even stil. De vogel is het mooist om te zien als ie vliegt met z’n blauwe kleuren. 


Daarna zien we weer een prachtige vogel qua kleur, deze keer een Gray Necked Wood Rail met flinke bonte kleuren.


Daarna zien we onze laatste mooie vogel van deze trip, alleen van deze weten we de naam niet. Dus het is aan de oplettende blog-lezer om het ons te melden.


We steken nog een keer de rivier over op zoek naar slangen of een luiaard. We vinden eigenlijk al heel snel bij toeval een luiaard. In eerste instantie zien we een leguaan heel mooi in een boom aan de waterkant zitten. Daar stoppen we even om te kijken, maar recht erboven hangt een luiaard (3 vingerige luiaard), die zich actief van ongedierte in z’n huid aan het ontdoen is. We kijken hier nog even naar en dan zit de tour erop. 



We brengen onze gids naar Tortuguero dorp en gaan daarna weer terug naar onze lodge. We hebben er een mooie dag opzitten en we hebben veel dieren gezien. En gelukkig is het ook in de middag droog gebleven, zonnig zelfs. Zo beangstigend als het gisteren was, zo goed was het vandaag. De flinke donderslag in de ochtend die ingeslagen is op relatief korte afstand van de lodge aan de andere kant van de rivier was alleen onheilspellend, maar gelukkig geen teken voor de rest van de dag.






Terug bij de lodge is het nog even tijd om naar het zwembad te gaan en te zwemmen en een biertje te drinken. Als Jaap naar de kamer loopt om de camera te halen voor wat foto’s van het zwembad, komt ie mooi op tijd met de camera weer naar buiten. Er zitten flink wat slingerapen in de bomen van de lodge. Ze vliegen van tak naar tak en tussendoor is er ook nog tijd om wat te snoepen van de vruchten in de bomen. 




We zwemmen nog wat en dan is het tijd om terug naar de kamer te gaan. Jaap gaat eerst en als Monique later komt, laat ze nog even de mooie paarse gloed van de lucht zien. Een mooie foto is hier het gevolg van.





@Theo & Ria: We hebben het inderdaad erg naar ons zin en vandaag zelfs nog meer foto's ;). Het was weer een geweldige dag, waarin we mooie dieren hebben mogen zien. Nu nog wachten tot we een slang van dichtbij zien :).

1 opmerking:

  1. Mooie foto's! De tekst is lastig lezen op Mn telefoon (kleine letters en door de kleur... ik kan natuurlijk een bril opzetten maar daar ben ik nu ff te lui voor ;)

    BeantwoordenVerwijderen