Zaterdag 30 januari zijn we gaan eten bij De Kromme Dissel in Heelsum. Ze hebben dit jaar voor de 45ste keer op rij een ster. Het enige restaurant in Nederland wat dit gelukt is. In de wereld is er alleen een Duits restaurant wat het 50 keer op rij gelukt is.
Maar goed, we gaan rond 19:30 richting restaurant vanuit het Bilderberg hotel "Kleine Zwitserland". We worden netjes ontvangen en naar de tafel gebracht. We zitten we aan een ronde tafel, helaas niet bij de haard, want die plaats was al gereserveerd. We beginnen unaniem met een rode porto. Deze smaakt lekker en we krijgen hier onze eerste set van amuses. Nu echt hele kleine hapjes maar stuk voor stuk voortreffelijk. Zie eerste foto van linksboven een snijbonen met wodka-ijs en eronder een komkommer schijfje, Tandoori, aardpeer envelopje en een koekje met erop wat wasabi.
Daarna kwam de chef aan tafel om even door te spreken wat de plannen zouden zijn. Ik had eerder de chefkok al gesproken en aangeven dat we graag een wild-menu zouden willen. Dus hij kwam even vertellen hoe dit menu in elkaar zou zitten in grove lijnen en welke wildkeuze hij had gemaakt.
Het werd duidelijk dat de eerste gang geen wild zou worden maar een coquille. Dus we bestellen een goeie witte wijn erbij per glas want na deze gang zou het wild worden en dus zouden we daarbij rode wijn willen.
De witte wijn werd gebracht en vlak erna de tweede amuse. Zeer leuk opgediend was het waren drie lekkere hapjes. In het bakje werd met droogijs een leuk effect gecreëerd door er water op te gooien.
Na deze amuses was het tijd voor het voorgerecht en dat was een coquille met een huzarensalade waarbij alle onderdelen van de huzarensalade los op het bord lagen en op verschillende manieren. geraspte wortel, appel en aardappelmousse en schijfjes, losse augurk, appel, een kroketje van kalfstong, een mousse van kropsla, doperwtjes en een vierkant eitje erbij. En dan de coquille met wat kaviaar. Dit was heerlijk en de losse smaken van de huzarensalade maakte het erg lekker en op een net andere manier dan een gemixte salade.
De witte wijn erbij was lekker maar niet speciaal. Ik weet helaas niet meer welke wijn het was.
Na dit voorgerecht kwam een roomsoep van eekhoorntjesbrood met erin een blokje ganzelever, stukje witvis en nog "iets" wat ik nu niet meer weet, hopelijk dat ze het menu nog mailen en dat ik het kan toevoegen. De soep was heerlijk.
Na de soep kwam de apprentice sommelier ons helpen met het uitzoeken van een wijn voor bij de wildgangen. Hij kwam met een erg lekkere Brunello di Montalcino. Deze was erg duur (voor onze begrippen) maar smaakte super. Een volle krachtige smaak. Na het schenking kwam de eerste wildgang, en dit was fazant met warme ganzenlever, zuurkool en pureetoefjes. De fazant was zeer lekker, de warme ganzenlever minder, maar dat zoals op de blog al meerdere keren beschreven, is ganzenlever en zeker warme ganzenlever niet ons ding. De wijn paste er goed bij. Op de ganzenlever na dus weer een succes.
De vierde gang was haas in een jus van de haas met spruitjes. De haas en de jus erbij was super. Ook de wijn paste hier goed bij. Helaas was de fles tegen het einde van deze gang leeg en was het tijd voor een nieuwe fles.
Nu kozen we een Franse wijn Mas de Daumas Gassac. Ook deze was aan de dure kant maar wel erg lekker. De smaak was iets zachter, maar wel lekker vol.
De vijfde gang was hert met pastinaak-frietjes, rode koolbonbonnetje bloedworst en krokantjes van rode kool. Ook hier was niks op aan te merken en de porties van de 3 wildgangen was voor ons precies goed. In ieder geval niet teveel.
Nog even rustig de rode wijn opgedronken om daarna met een speciaal pre-dessert ofwel dessert-amuse verder te gaan. Ook hierbij een glas dessertwijn die voornamelijk bij het dessert paste en niet bij het pre-dessert. Het pre-dessert was leuk opgediend in een vijzel waarbij je zelf de ingrediënten door elkaar mocht mengen. Dit was een vreemd pre-dessert, want het waren voornamelijk ingrediënten die niet in een dessert thuishoren. Het had ook als amuse vooraf goed gepast. Maar goed, ik vond het lekker smaken, alleen de plek in het menu was wat vreemd.
Daarna het dessert met een chocolade soufflé, dragonfruit, mango, yoghurtijs en nog wat andere vruchten. Ook dit was weer bijzonder lekker.
Daarna nog koffie/thee na met wat lekkere hapjes en uiteindelijk afgesloten met een glas Cognac voor de heren en een Cointreau en Grand Marnier voor de dames.
Samengevat was het een mooie avond waarbij we echt weer heerlijk gegeten hebben. Wat ons betreft mag dit restaurant 2 sterren hebben als we terugkijken op de laatste paar bezoeken. De laatste keren waren alle gangen voor ons zo goed als spot-on en dat komt niet vaak voor.
We hadden nog een discussie welk cijfer we het eten zouden moeten geven, en iedereen zou gaan voor de 9. Aangezien ik de blog schrijf maak ik dit zelf wel uit.....!
De bediening was weer als vanouds. De heren gevat en scherp in opmerkingen. Alles erg correct met schenken van wijnen, water, brengen en ophalen gerechten, bedienen van de dames als eerste en dan de heren, bedienen van rechts. Eigenlijk geen opmerkingen over anders dan zeer goed. Zoals we eigenlijk al lang vinden bij dit restaurant.
De wijnen waren deze keer voortreffelijk, ook dit wat mij betreft beter dan de vorige keren en zelfs wel in de top van alle restaurant bezoeken.
Over de inrichting hoef ik niet veel meer te zeggen, het is een mooie hoeve en je zit er gezellig en sfeervol. We zagen wel dat ze nieuwe kunst aan de muur hadden hangen.
Eten: 9
Wijn: 9
Bediening: 9
Inrichting: 9
Het geheel samengevat was het een super avond.
Labels
- Amerika 2010
- Amerika 2011
- Amerika 2012
- Amerika 2013
- Amerika 2014
- Amerika 2015
- Amerika 2016
- Amerika 2017
- Amerika 2018
- Amerika 2019
- Amerika 2022
- Amerika 2023
- Amerika 2024
- Barcelona 2017
- Central Amerika 2003
- Costa Rica 2017
- Culinair
- Dominicaanse Republiek 2005
- Frankrijk 2012
- Frankrijk 2015
- Frankrijk 2016
- Frankrijk 2017
- Frankrijk 2018
- Israel 2020
- Londen 2013
- Marokko 2014
- Moskou 2013
- Oostenrijk
- Rome 2011
- Slovenië 2023
- Spanje 2018
- Tenerife 2019
- Tenerife 2020
- Tenerife 2022
- Tenerife 2023
- Vietnam & Cambodja 2013
- Zuid Afrika 2016
- Zuid Afrika 2019
Geen opmerkingen:
Een reactie posten